Svet 8.7.2016 5:30

Muzej Victoria & Albert najboljši britanski muzej leta 2016

London, 8. julija - Londonski Muzej Victoria & Albert je bil razglašen za najboljši britanski muzej leta 2016. Nagrado so mu podelili za razstavni program, ki je vključeval tudi retrospektivo Alexandra McQueena, ter za odprtje restavriranih galerij, namenjenih evropski umetnosti in obrtem med letoma 1600 in 1815.

Po besedah predsednika žirije Stephena Deucharja Muzej Victoria & Albert ponuja nepozabno izkušnjo. Kot je še dejal, nedavne razstave v muzeju, kot je bila razstava McQueena, ter že omenjene galerije pričajo o izjemni dovršenosti - sočasno zabavajo in izobražujejo, korenine imajo v sodobnem znanju, oblikovane pa so tako, da nagovarjajo zelo raznoliko občinstvo.

"Že prej je veljal za enega najbolj priljubljenih britanskih muzejev, letos pa je zagotovo postal najboljši muzej na svetu," Deucharjeve besede povzema spletni portal The Guardian.

Po besedah žirije je izjemno tudi število obiskovalcev, ki jih naštejejo v muzeju. Tako so samo na razstavi McQueena našteli več kot 493.000 obiskovalcev iz 87 držav, s čimer je postavitev postala tudi doslej najbolj obiskana razstava v muzeju. Njihova uspešnica iz leta 2013 - razstava o Davidu Bowieju - pa še naprej potuje po svetu. Lani je obiskala Pariz, Melbourne in Groningen, v tem mesecu jo bodo odprli v Bologni, prihodnje leto bo na ogled še v Tokiu.

Nagrada, ki so jo prvič podelili leta 2003, je vredna 100.000 funtov. Med dosedanjimi dobitniki so tako velike institucije, kot je Britanski muzej (leta 2011), kot tudi manjše, med njimi Galerija Williama Morrisa v Walthamstowu v vzhodnem London (2013). Lani je nagrado prejela Galerija Whitworth v Manchestru.