Na hitro prelistano 9.7.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. julija - Pri založbi Mladinska knjiga sta izšla roman ameriške pisateljice Harper Lee Pojdi, postavi stražarja in roman Zgaga izpod peresa ameriške igralke Leah Remini. Založba Miš je izdala roman avstralske pisateljice Di Morrissey Opalna puščava, založba Modrijan pa roman Črna voda izpod peresa ameriške pisateljice Joyce Carol Oates.

Ljubljana. Knjiga Di Morrissey z naslovom Opalna puščava. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Di Morrissey z naslovom Opalna puščava.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Harper Lee z naslovom Pojdi, postavi stražarja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Harper Lee z naslovom Pojdi, postavi stražarja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Leah Remini z naslovom Zgaga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Leah Remini z naslovom Zgaga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Joyce Carol Oates z naslovom Črna voda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Joyce Carol Oates z naslovom Črna voda.
Foto: STA

POJDI, POSTAVI STRAŽARJA - O DOGAJANJU 20 LET PO ZGODBI ROMANA ČE UBIJEŠ OPONAŠALCA

Drugi izdani roman Harper Lee, ki je bil napisan še pred njenim slavljenim prvencem Če ubiješ oponašalca, je dolgo veljal za izgubljenega. Knjiga povzema zgodbo in dogajanje v mestecu Maycomb dvajset let pozneje, sredi 50. let minulega stoletja. Skozi oči odrasle Jean Louise (Scout) Finch, ki zdaj živi v New Yorku, ugledamo nekatere od že znanih junakov, predvsem očeta Atticusa, v čisto drugačni, moralno kompleksnejši luči, so o knjigi zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Polona Glavan.

Harper Lee, ki je februarja letos umrla v 90. letu starosti, je v romanu Če ubiješ oponašalca, ki sodi med temeljna dela ameriške literature, tematizirala rasno neenakost. Po romanu so tudi posneli film Ubiti ptico oponašalko, v katerem je glavno vlogo odigral Gregory Peck.

ZGAGA - O TEM, KAKO JE AVTORICA PREŽIVELA HOLLYWOOD IN SCIENTOLOGIJO

Leah Remini, ki je bila nekdaj tudi sama pripadnica scientološke cerkve, v knjigi Zgaga brez dlake na jeziku in z veliko humorja opisuje svojo pot do uspeha, vzpone in padce ter čudaštva, ki jih je v cerkvi doživela kot njena članica in odpadnica, saj je scientologijo zapustila leta 2013, so o knjigi zapisali pri založbi.

Avtorica pa je zapisala, da je knjigo napisala, ker čuti, da je njena dolžnost razkriti krivice in hinavščino, ki so jih utrpeli tisti, ki so odšli pred njo. Knjiga je njen osebno odpor proti nestrpnosti, ki ji je bila priča, s katero je živela in pri njej predolgo sodelovala. Za prevod je poskrbela Tina Stanek.

Leah Remini je igralka, producentka in pisateljica. Najbolj je znana po vlogi Carrie iz humoristične nanizanke Domače kraljestvo.

OPALNA PUŠČAVA - ZGODBA O ŽENSKAH TREH GENERACIJ, MED KATERIMI VZCVETI PRIJATELJSTVO

Roman avstralske pisateljice Di Morrissey prinaša zgodbo žensk treh generacij, ki se spoznajo v samotni avstralski pokrajini prelivajočih se opalov. Med njimi vzcveti prijateljstvo, ki jim pomaga narediti nov korak v življenju.

Kerrie, ki jih ima čez štirideset, je pred kratkim izgubila moža, slavnega kiparja, za katerega je žrtvovala lastno umetniško kariero. Shirley se bliža osemdesetim. Pred desetletji ji je življenje spremenila jugoslovanska zgodba nestrpnosti med narodi. Ko se njen Štefan, s katerim sta skupaj kopala opale, ni vrnil iz domače Dalmacije, se je umaknila pred svetom. Dvajsetletna Anna pa ima obetavno atletsko kariero, vendar je razpeta med predanostjo športu in drugimi življenjskimi izzivi, vsebino knjige, ki jo je prevedla Nataša Grom, povzemajo pri založbi.

Di Morrissey je ena najuspešnejših avstralskih pisateljic. S pisanjem se je začela ukvarjati že med študijem in novinarskim delom v Londonu. Po poroki z ameriškim diplomatom Petrom Morrisseyem je veliko potovala po svetu, po vrnitvi v Avstralijo pa leta 1991 objavila prvi roman.

ČRNA VODA - ROMAN O ZLORABLJENEM ZAUPANJU

Okvir zgodbe Črna voda temelji na resničnem dogodku iz leta 1969, znanem kot afera Chappaquiddick, v kateri je bil udeležen senator Edward Kennedy. Vendar pisateljica pravi, da ni pisala o njem, ampak je hotela ustvariti mitično, skoraj arhetipsko zgodbo o mladi ženski, ki zaupa starejšemu moškemu in katere zaupanje je zlorabljeno. Knjigo je prevedla Maja Kraigher.

Joyce Carol Oates (1938) je ena najbolj cenjenih ameriških pisateljic zadnjih 50 let, napisala je več kot 40 romanov. V izbrušenem slogu ter brezhibno zgrajenih zgodbah se loteva problematike kriminala, mamil, rasnih in razrednih nasprotij, sle po moči in podobno. Je dobitnica vrste literarnih priznanj.