Svet 11.7.2016 5:00

Režiser Steven Soderbergh bo producent filma o Panamskih dokumentih

Los Angeles, 11. julija - Režiser Steven Soderbergh bo producent filma o razvpitih Panamskih dokumentih, ki so razkrili podrobnosti o skritih finančnih poslih, morda bo prevzel tudi režijo. Film bo temeljil na knjigi Pulitzerjevega nagrajenca in preiskovalnega novinarja Jakea Bernsteina z naslovom Secrecy World.

Bernstein je bil eden izmed novinarjev Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki so pomagali pri razkritju zgodbe širši javnosti. Scenarij za film bo po njegovi knjigi, ki je še v nastajanju, najverjetneje napisal Scott Z Burns, ki je z Soderberghom sodeloval že pri filmih Kužna nevarnost, Stranski učinki in Špicelj, poroča The Guardian.

Panamski dokumenti vsebujejo 11,5 milijona dokumentov, ki so v javnost pricurljali iz podjetja Mossack Fonseca s sedežem v Panami. Gre za eno največjih družb za registracijo podjetij v davčnih oazah, ki je razkrila, koliko njihovih superbogatih strank se je posluževalo sistema legalnih, labirintnih poslovodnih sistemov, s katerimi so se izogibali davkom.

Na ta način se je okoristilo več kot sto svetovnih politikov, športnikov in drugih. Med strankami podjetja sta bila na primer ruski predsednik Vladimir Putin in pakistanski predsednik vlade Nawaz Sharif ter režiserja Pedro Almodovar in Stanley Kubrick.

Dokumente je razkril anonimni vir, ki jih je predal nemškemu časopisu Süddeutsche Zeitung, ki jih je posredoval ICIJ. Ta jih je nato delil z mrežo mednarodnih partnerjev, vključno z britanskim Guardianom in BBC-jem.

Režiser Soderbergh je leta 2009 namignil, da ne bo več snemal igranih filmov, a je bil to kvečjemu premor, saj se po režiji serij The Knick in The Girlfriend Experience vrača z igranim filmom Logan Lucky. V kriminalnem trilerju, postavljenem na ameriški dirki Nascar, bodo nastopili Channing Tatum, Adam Driver, Katherine Heigl in Seth MacFarlane.