Svet 10.7.2016 5:30

V Budimpešti bodo prenovili in povečali Muzej uporabnih umetnosti

Budimpešta, 10. julija - V Budimpešti bodo prenovili in povečali Muzej uporabnih umetnosti. Vlada bo za projekt, ki bo obsegal popolno prenovo glavne stavbe muzeja ter sosednjega poslopja in izgradnjo novega muzejskega krila, v prihodnjih treh letih namenila 78 milijonov evrov. Prenova naj bi bila končana konec marca 2019, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Poslopje Muzeja uporabnih umetnosti v Budimpešti velja za mojstrovino madžarskega art nouveauja. Med letoma 1893 in 1896 je bilo zgrajeno po načrtih arhitektov Odona Lechnerja in Gyule Partosa.

Poslopje od zunaj odlikuje ogromna kupola, v notranjosti prostori - dvorane s steklenimi strehami, obdane z dvema nadstropjema arkad - obujajo spomin na blišč Orienta. Ploščice iz emajla, ki prekrivajo strehe ter stene tako od zunaj kot tudi znotraj, so bile izdelane v svetovno znani tovarni Zsolnay v mestu Pecs.

Muzejsko poslopje je 25. oktobra 1896 odprl avstrijski cesar in madžarski kralj Franc Jožef. Že leta 1872 ustanovljeni muzej, tretji muzej uporabnih umetnost na svetu za londonskim in dunajskim, se je tako lahko preselil v lastne prostore, piše na muzejski spletni strani.