Svet 9.7.2016 5:00

Puljska arena danes odpira vrata 63. filmskega festivala

Zagreb, 9. julija - Hrvaški celovečerec Vse najboljše režiserke Snježane Tribuson bo danes zvečer odprl letošnji 63. puljski filmski festival, ki bo potekal do 16. julija. Festival bo uradno odprla ugledna madžarska režiserka in scenaristka Marta Meszaros, ki bo ob tem prejela nagrado zlata arena za življenjsko delo.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v puljski areni. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v puljski areni.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Letošnji festival bo v znamenju režiserk. Nacionalni program se bo zaključil s celovečercem Trampolin režiserke Katarine Zrinke Matijević, na sporedu je tudi film Pomutnja režiserke Lana Kosovac.

Skupaj bodo v nacionalnem programu predvajali 16 celovečercev, od tega sedem v tekmovalnem delu, tri zunaj konkurence, šest pa je manjšinskih koprodukcij. Med zadnjimi je tudi koprodukcija Houston, imamo problem! slovenskega režiserja Žige Virca.

Tudi v mednarodnem program bodo med 13 celovečerci prikazali šest filmov, ki jih podpisujejo režiserke. Med drugim bodo prikazali francoski film Evolution Lucile Hadžihalilović, grški celovečerec Chevalier v režiji Athine Rachel Tsangari, izraelski Mountain, ki ga je režirala Yaelle Kayam, in irski film Mammal režiserke Rebecce Daly. Napovedujejo tudi francoski film Things To Came režiserke Mie Hansen-Love, ki je dobila srebrnega medveda za režijo na Berlinalu.

V sklopu festivala bo potekala še okrogla miza na temo Ženske v evropskem in hrvaškem filmu, spremljevalni program Retrospektiva pa bo letos posvečen Meszarosevi.

Festival bo potekal na 14 lokacijah v Pulju, osrednje prizorišče bo znamenita puljska arena.