Slovenija 10.7.2016 8:00

V Križankah danes začetek 19. mednarodne likovne kolonije

Ljubljana, 10. julija - V okviru Ljubljana festivala se bo danes v Križankah pričela 19. mednarodna likovna kolonija. Letošnje se poleg štirih domačih umetnikov udeležujejo štirje umetniki s Hrvaške, Italije, Poljske in Nemčije. Kolonija se bo sklenila z odprtjem razstave del udeležencev 15. julija v Viteški dvorani Križank.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na likovni koloniji tokrat sodelujejo slovenski umetniki Barbara Demšar, Simon Kastelic, Tanja Špenko in Tina Konec. S Hrvaške prihaja Đanilo Božič, iz Italije Lorenzo Viscidi, s Poljske Monika Grygier, iz Nemčije pa Renate Kasper.

Kot je za STA povedal selektor likovne kolonije Tomo Vran, koncept 19. mednarodne likovne kolonije ostaja enak kot prejšnja leta - vsako leto so na kolonijo povabljeni štirje umetniki iz Slovenije in štirje iz tujine. Umetniki se tudi vsako leto menjajo, nihče ni povabljen dvakrat.

"Poznam dela letošnjih sodelujočih, vem da so izjemno dobri umetniki in prijetne osebe, zato sem jih povabil k sodelovanju," je svoj izbor utemeljil Vran.

Umetniki imajo na likovni koloniji popolnoma proste roke in niso omejeni z nobeno okvirno temo. Vendar izkušnje iz preteklih let kažejo, da vsi avtorji na nek način v svoja dela pritegnejo nekaj Ljubljane, saj je mednarodna likovna kolonija v sklopu Ljubljana festivala ena redkih urbanih likovnih kolonij, ki potekajo v samem jedru mesta.

Ljubljano zaznamuje živahen utrip, v tem času se v mestu veliko dogaja in to vpliva tudi na delo umetnikov. Marsikaterega od njih je denimo kakšna prireditev ali koncert navdihnil do te mere, da je dogodek pozneje vključil v svojo sliko, je še povedal Vran.

Umetnikom se bo v času ustvarjanja pridružil multimedijski umetnik Lado Jakša, ki bo likovno kolonijo spremljal ves teden ter na odprtju razstave. Mojster umetniške fotografije Mišo Čadež pa bo skozi svoj objektiv zabeležil sodelujoče umetnike med ustvarjanjem.