Svet 14.7.2016 6:00

Novogoriški Tartuffe na 62. splitskem poletju

Zagreb, 14. julija - Z operno premiero Turandot Giacoma Puccinija v režiji Ozrena Prohića in dirigentom Ivom Lipanovićem bodo v Galeriji Meštrović danes v Splitu odprli 62. splitsko poletje. Do 14. avgusta se obeta vrsta gledaliških, baletnih in koncertnih prireditev, med drugimi bo nastopilo tudi SNG iz Nove Gorice z Molierovim Tartuffom v režiji Vita Tauferja.

Hrvaška, Split. Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 62. splitskega poletja, ki bo potekalo v Galeriji Meštrović. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Split.
Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 62. splitskega poletja, ki bo potekalo v Galeriji Meštrović.
Foto: Hina/STA

Na 14 prizoriščih v splitskem mestnem jedru bo 38 scenskih prireditev, pripravili bodo tudi tri razstave, so napovedali organizatorji na spletni strani.

Poleg Turandota je predvidena premiera gledališke igre Buža (Luknja) avtorja Živka Jeličića v režiji Zorana Mužića. Ob 400. obletnici Williama Shakespeara so v program uvrstili tudi premierno izvedbo Beneškega trgovca v režiji Aleksandra Ogarjova.

Za baletno premiero je poskrbel makedonski koreograf Ivan Kirov, ki se je odločil za predstavo Na poti, s katero se bo vrnil h klasični glasbi, predvsem Johanu Sebastianu Bachu. Izvajalci bodo člani baleta Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Splita.

SNG Nova Gorica bo z Molierovim Tartuffom nastopilo 9. avgusta na dvorišču HNK Split. Tartuffe bo ena izmed sedmih gostujočih gledaliških predstav.

V glasbenem programu bo prevladovala klasika, saj za razliko od prejšnjih leti ne bo jazza, bluza, sevdaha in podobnih žanrov. Organizatorji so se za to odločili, ker Split med poletjem gosti vrsto glasbenih dogodkov s popularno glasbo. V programu so izpostavili godalce Varaždinskega kvarteta, ki bodo nastopili s priredbami rovkovskih in pop uspešnic. Med drugim bosta zaigrala tudi italijanski klarinetist Giampiero Sobrino in pianist Robert Moretti, ki sta lani navdušila občinstvo na dubrovniških poletnih igrah.

V razstavnem delu pa je predvidena tudi postavitev fotografij svetovno znanega hrvaškega fotografa Stephana Lupina.

Najboljšim umetniškim dosežkom v glasbenem in dramskem programu bodo podelili festivalske nagrade Judita.