Svet 8.7.2016 15:36

Sopranistka Elvira Hasanagić zmagala na tekmovanju na Reki

Reka, 8. julija - Slovenska sopranistka Elvira Hasanagić je osvojila prvo mesto na tekmovanju mladih opernih pevcev Zinka Milanov na Reki ter prejela posebno nagrado Opere HNK Ivana pl. Zajca na Reki, in sicer povabilo za angažma v eni od opernih predstav v prihodnji sezoni. Na drugo mesto se je uvrstila prav tako slovenska sopranistka Mojca Bitenc.

Na tekmovanje, ki je minuli konec tedna potekalo v sklopu Reških poletnih noči, se je prijavilo okrog 100 pevcev. V finale se jih je prebilo devet iz Rusije, ZDA, Srbije, Hrvaške, Slovenije in Nemčije, je za STA povedala Hasanagićeva.

V Idriji rojena sopranistka je diplomirala in magistrirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Prvi stalni angažma je imela v Regensburgu, sledila so povabila v Berlin, Ljubljano, Chicago. Od takrat dalje gostuje po Evropi in ZDA, od avgusta naprej pa bo stalna članica v operetnega gledališča Staatsoperette v Dresdnu.

V sezoni 2014/15 je navdušila z interpretacijo ene najzahtevnejših sopranskih naslovnih vlog iz Donizettijeve opere Lucia di Lammermoor v produkciji Opere iz Flensburga. Za vlogo je požela veliko medijsko pozornost ter pohvale številnih uglednih nemških strokovnih časopisov, med drugim tudi revije Opernglas, piše na spletni strani mariborske Opere, kjer je prevzela naslovno vlogo Elize Doolittle v muzikalu My Fair Lady, ki bo spet na sporedu konec leta.

Na drugo mesto reškega tekmovanja se je uvrstila Mojca Bitenc, ki je osvojila tudi posebno nagrado občinstva. Sopranistka je bila leta 2014 na avdiciji Akademije za glasbo izbrana za vlogo Cecchine v istoimenski komorni operi Niccolaja Piccinnija, ki so jo uprizorili v Cankarjevem domu. Zadnja leta redno sodeluje z orkestrom Cantabile in dirigentom Marjanom Grdadolnikom.

Na tretje mesto je komisija postavila poljskega tenorista Pjotra Buszewskega. Poleg Hasanagićeve je posebno nagrado reške operne hiše dobila tudi sopranistka Bang Shin iz Južne Koreje.