Svet 9.7.2016 5:30

Dunaj z več razstavami ob 100-letnici smrti Franca Jožefa

Dunaj, 9. julija - Različni muzeji v avstrijski prestolnici obeležujejo 100-letnico smrti habsburškega cesarja Franca Jožefa z več razstavami, ki pričajo o njegovem življenju in vladanju. V dvorcu Schönbrunn, Muzeju pohištva Dunaj, Avstrijski nacionalni knjižnici in dvorcu Belvedere so na ogled različni dokumenti in predmeti iz njegovega življenja.

V dvorcu Schönbrunn, kjer se je cesar rodil in umrl, v Muzeju pohištva na Dunaju in na gradu Niederweiden v Spodnji Avstriji bodo do 27. novembra na ogled razstave s skupnim naslovom Franc Jožef 1830-1916. Predstavljeno bo tako njegovo zasebno življenje z ženo cesarico Elizabeto, bolj znano kot Sissi, njegovimi ljubicami, vnuki in pravnuki ter njegov pogreb in lovska strast kot tudi njegova zgodovinska vloga v svetu.

Že od otroštva je bil cesar Franc Jožef javna osebnost. Do svoje smrti je veljal za najpogosteje upodobljeno osebnost 19. stoletja. V Avstrijski nacionalni knjižnici je shranjenih več kot 10.000 fotografij, grafik in dokumentov iz njegovega življenja, do 27. novembra 2016 pa bo na posebni razstavi z naslovom Večni cesar: Franc Jožef 1830-1916 na ogled izbor najbolj zanimivih.

Posebna razstava umetniških del Franc Jožef: Cesar in Belvedere pa je do 11. decembra na ogled v galeriji dvorca Belvedere. Razstavljene so umetnine iz različnih umetnostnih smeri, od historizma, dunajske secesije do modernizma 20. stoletja, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj Eurocom.

V času avstrijskega cesarja in ogrskega kralja Franca Jožefa I. (1830-1916) so se zgodili številni zgodovinsko pomembni dogodki, kot so izgradnja ceste Ringstrasse, vrnitev k absolutizmu, sprava z Madžarsko, izbruh 1. svetovne vojne in razpad Avstro-Ogrske. Med njegovo 68-letno vladavino je bila zgrajena tudi Bohinjska železniška proga vzdolž doline Soče kot povezava srednje Evrope z Jadranskim morjem.