Slovenija 11.7.2016 5:00

Ob sotočju Soče in Tolminke se danes začenja festival Sajeta

Tolmin, 11. julija - Ob sotočju Soče in Tolminke se danes začenja kreativni tabor Sajeta, ki bo potekal do nedelje. Letošnja novost je zgodnejši termin festivala, ki bo sicer ponujal pester, večzvrsten, predvsem pa kreativno obarvan program. V sklopu festivala bodo v nedeljo v cerkvici sv. Duha v Javorci izvedli glasbeno-scenski performans Javorca-Resurekcija.

Bovec. Reka Soča. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Bovec.
Reka Soča.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Performans, katerega umetniški vodja je Bratko Bibič, je del mednarodnega projekta Odmevi iz nevidnih pokrajin, dvoletnega projekta petih partnerjev iz alpsko-jadranske regije, ki prihajajo iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije.

Tematska zasnova Bibičevega multimedijskega projekta je prva svetovna vojna, avtor v njem ugotavlja, da se po 100 letih ni nič spremenilo. Glasbeno-scenski performans bo mogoče spremljati preko svetovnega spleta v živo, začetek pa napovedujejo za 21. uro.

Kreativni tabor Sajeta je sicer namenjen vsem generacijam. Udeležuje se ga vse več mladih družin, ki preko dneva obiskujejo različne delavnice, zvečer pa prisluhnejo glasbenim dogodkom. Rdeča nit letošnje izdaje je žensko avtorstvo.

Danes in torek bosta v večernih urah zaznamovana s projekcijo dveh dokumentarnih filmov, od srede dalje pa bodo večeri zapolnjeni z glasbo. Preko dneva pa bodo udeleženci kreativnega tabora lahko sodelovali v različnih delavnicah - organizatorji jih letos pripravljajo 14, razdeljene so v umetniški, izobraževalni in sprostitveni sklop. Drugo leto zapored pripravljajo tudi Sajetco', ki prinaša izbor delavnic in dogajanja za otroke.

Spremljevalni program festivala bo tokrat ponudil razpravo o založništvu v Sloveniji ter razstavo skulptur Gorazda Prinčiča.