Slovenija 11.7.2016 10:21

V Zagorju ob Savi poteka 53. slikarska kolonija Izlake-Zagorje

Zagorje ob Savi, 11. julija - V Zagorju ob Savi poteka srečanje slikarjev 53. slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Umetniki imajo atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivajo pa v gostišču Kum. Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni, ob sami koloniji pa bodo organizirani številni spremljevalni dogodki.

Ljubno ob Savinji. Barva, barvanje, čopiči, delo, pleskanje. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubno ob Savinji.
Barva, barvanje, čopiči, delo, pleskanje.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na letošnji koloniji sodeluje 13 slikarjev, ki prihajajo iz Slovenije, Nemčije, Italije, Kube in Kitajske. Uradna predstavitev udeležencev bo v soboto, 16. julija, ob 19. uri v galeriji Medija, kjer bodo odprli tudi razstavo akademskega slikarja Veljka Tomana in akademske kiparke Urše Toman.

V torek, 19. julija, pa bo od 12. ure dalje potekala priložnostna razstava nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, so sporočili organizatorji.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc, piše na spletnih straneh zagorske občine.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal profesor Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je Milan Razboršek.

Po uspešnih 52-tih letih kolonija še vedno deluje z nekdanjim elanom, nekateri pravijo, da je postala kultna, da je raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne morejo več prezreti.