Svet 11.7.2016 12:19

Mahlerjeva druga simfonija doslej najdražji rokopis na dražbi

London, 11. julija - Celotna izvirna partitura druge simfonije Gustava Mahlerja, znana tudi kot simfonija Vstajenje, se bo v zgodovino zapisala kot doslej najdražji glasbeni rokopis vseh časov, ki bo ponujen na dražbi. Avkcijska hiša Sotheby's v Londonu je delo, ki obsega 232 strani, uvrstila na dražbo 29. novembra z izklicno ceno več kot 3,5 milijona funtov.

Švica, Ženeva. Simfonični orkester, koncert, note. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Švica, Ženeva.
Simfonični orkester, koncert, note.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Kot je omenjeno dražbeno hišo povzela avstrijska tiskovna agencija APA, gre za doslej najpomembnejši glasbeni avtograf, primerljiv zgolj z Mozartovo deveto simfonijo, ki so jo leta 1987 prodali za 2,93 milijona evrov, ali s Schumannovo drugo simfonijo, ki je leta 1994 zamenjala lastnika za 1,76 milijona evrov.

Rokopis, ki ga je v celoti napisal Mahler sam, vključuje vse spremembe in komentarje in ni bil vezan. Uro in pol trajajoča simfonija, ki zahteva 90-članski orkester, velja za eno najbolj monumentalnih del avstrijskega skladatelja. Praizvedli so jo leta 1895 v Berlinu.

Njegova vdova Alma je leta 1920 rokopis izročila priljubljenemu dirigentu Willemu Mengelbergu, nato pa ga je kupil letos preminuli ameriški poslovnež Gilbert Kaplan. Skladba ga je leta 1965, ko jo je prvič slišal na koncertu v newyorškem Carnegie Hallu, tako navdušila, da se je lotil njenega študija.

Naštudiral jo je brez predznanja in s pomočjo znanih dirigentov. Kot edino celotno kompozicijo, ki jo je imel na repertoarju kot ljubiteljski dirigent, jo je vodil na več kot 100 javnih nastopih, med drugim na salzburškem festivalu in v dunajskem Musikvereinu.