Slovenija 11.7.2016 12:46

Razstava 40 let Bernardina vpogled v najkakovostnejšo grafično produkcijo 60. in 70. let

Piran, 11. julija - V Mestni galeriji Piran bo vse do konca avgusta na ogled razstava 40 let Bernardina, ki predstavlja likovno opremo nekdanjih Hotelov Emona oz. Bernardin. Vpogled v grafično zbirko Bernardina pomeni vpogled v 60. in 70. leta najkakovostnejše grafične produkcije v tedanji republiki Sloveniji in tudi Jugoslaviji, so zapisali v Obalnih galerijah.

Piran. Grand hotel Bernardin, obala, morje. Foto: Peter Černuta/STA

Piran.
Grand hotel Bernardin, obala, morje.
Foto: Peter Černuta/STA

Nekdanji Hoteli Emona-Bernardin letos praznujejo štiri desetletja obstoja, hkrati pa tudi jubilej, ko je bil takrat zgrajeni zanimiv stavbni kompleks, opremljen z likovno opremo (grafike, slike, tapiserije, dve skulpturi), neprimerljivo s sočasnimi likovnimi zbirkami poslovnih prostorov.

Zbirko 40 let Bernardina, izbor iz likovne zbirke, so v Obalnih galerijah Piran pripravili v sodelovanju z družbo Hoteli Bernardin in je v Piranu na ogled od petka. Kot so poudarili, zbirka vsebuje premišljeno izbrane grafike najuglednejših slovenskih likovnikov iz znamenite Ljubljanske grafične šole in drugih ter bi bile še danes ponos slehernega muzeja sodobne umetnosti.

Zaradi objektivnih vzrokov je vpogled v grafično zbirko Bernardina sicer močno okrnjen, tako da je razstavljenih 48 grafik 28 različnih avtorjev. Se pa zato javnosti po več kot desetletju spet predstavljajo tudi tapiserije mojstrov Franceta Miheliča, Franceta Slane in Lojzeta Spacala, ki dajejo vpogled v le delček takrat te zelo priljubljene likovne zvrsti.

Tako razstavljena dela kot celotna likovna zbirka danes gotovo sodijo v neprecenljiv in pomemben del nacionalne kulturne dediščine, ki bi ga bilo treba ponovno ovrednotiti, so še izpostavili v Obalni galerijah.

Poleg že omenjenih umetnikov so razstavljena še dela Andreja Ajdiča, Zvesta Apollonia, Janeza Bernika, Janeza Boljke, Bogdana Borčića, Lucijana Bratuša, Jožeta Ciuhe, Rika Debenjaka, Draga Hrvackega, Božidarja Jakca, Andreja Jemca, Borisa Jesiha, Zmaga Jeraja, Lojzeta Logarja, Metke Krašovec, Pavla Medveščka, Kiara Meška, Rudija Pergarja, Lada Pengova, Marjana Pogačnika, Jožeta Spacala, Tince Stegovec, Rudija Španzla, Iveta Šubica, Dušana Tršarja in Karla Zelenka.