Slovenija 12.7.2016 5:00

V Ljutomeru se začenja Grossmannov filmski festival

Ljutomer, 12. julija - V Ljutomeru se bo danes z odprtjem razstave fotografa Toneta Stojka začel Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Poleg nekaterih najboljših žanrskih filmov minulega leta in retrospektiv bo 12. festival po vrsti gostil tudi mednarodne filmske goste ter obsežen spremljevalni program. Dogodki bodo v Ljutomeru potekali do 16. julija.

Ljutomer. Grossmannov filmski festival. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Ljutomer.
Grossmannov filmski festival.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Filmski program bo odprl prvi slovenski film noir Psi brezčasja Mateja Nahtigala, v tekmovalnem programu za najboljši celovečerni film pa bodo prikazali švedski film Sensoria, mehiško-ameriški film Scherzo Diabolico, avstrijski Napad irhastih zombijev, turški film Intervencija in koprodukcijo več držav Čarovnica.

V okviru glasbeno-dokumentarnega programa bo med drugim premiera filma Odpadki druge generacije v režiji Dunja Danial, na ogled bo izbor spregledanih neproračunskih domačih celovečercev, ki jih je izbral Marcel Štefančič, ter maraton B-filmov Vrt mučenja, ki poteka po principu - več filmov pogledaš, manj plačaš.

Letošnji posebni gost festivala je Jan Harlan, producent večine filmov in zaupnik kontroverznega režiserja Stanleyja Kubricka. V njegovo čast so organizatorji pripravili kratko retrospektivo in pogovor.

V okviru festivala bo v sredo in četrtek potekal tudi prvi mednarodni simpozij na temo produkcije žanrskih filmov v jugovzhodni Evropi, katerega cilj je zasnovati koproducentsko tržnico za žanrski film v tem delu Evrope.

Poleg tega program letošnjega Grossmannovega festivala vključuje še predstavitve novih knjižnih izdaj, filmske in igralske delavnice ter glasbene dogodke, na katerih bodo nastopili Edo Maajka, Extreme Smoke 57 in drugi.

Grossmannov festival je bil ustanovljen leta 2005 ob stoletnici slovenske kinematografije v Ljutomeru, kraju, kjer so nastali prvi metri slovenskega filma izpod roke dr. Karola Grossmanna. Festival je od leta 2010 član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF).