Svet 13.7.2016 5:00

Ob grškem otoku Fourni našli razbitine 45 antičnih ladij

Atene, 13. julija - Podvodni arheologi so ob grškem otoku Fourni našli razbitine 45 ladij, od katerih številne datirajo v čas rimske antike. V razbitinah ladij so našli številne amfore in na stotine predmetov iz keramike. Po prepričanju strokovnjakov je to ena najbogatejših podvodnih arheoloških lokacij v Sredozemlju.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so v letošnjem letu v razbitinah ladij iz obdobja rimske antike pa tudi iz arhajskega obdobja (med letoma 800 in 480 pr.n.št.) našli 23 potopljenih posod, že lani pa so jih našli 22.

Obala otoka Fourni, ki ima danes približno 1000 prebivalcev, je eno najbogatejših najdišč potopljenih ladij v Sredozemlju. Predmeti z keramike ter najdena sidra dokazujejo, da sta tam potekali živahna plovba in trgovina ter da je bilo tam pomembno trgovsko in pomorsko križišče.

Med razbitinami, ki so jih podvodni arheologi raziskovali v letošnjem letu, sta tudi razbitina antične rimske ladje, ki je prevažala amfore in je priplula iz Črnega morja, ter razbitina ladje, ki datira v 3. ali 4. stoletje in izvira iz rimske kolonije v Severni Afriki.

Podvodni arheologi so do zdaj raziskali le 15 odstotkov obale, zato se do leta 2018, ko nameravajo arheološka raziskovanja zaključiti, nadejajo še številnih novih odkritij.