Slovenija 13.7.2016 9:38

Konfucij v Cankarjevem domu

Ljubljana, 13. julija - Plesna drama Konfucij, ki jo bo danes in v četrtek na odru Cankarjevega doma izvedlo 60 plesalcev Kitajskega nacionalnega opernega in plesnega gledališča, temelji na Konfucijevi modrosti in življenjski poti. Predstava v okviru 64. Ljubljana festivala se bo začela ob 20. uri.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Konfucij je bil starokitajski filozof, mislec in učitelj, ki je živel v 6. in 5. stoletju pr. n. št. Spektakularna koreografska drama prikazuje njegovo dolgo popotovanje po kitajskih deželah, ki je bilo polno frustracij, saj mislecu ni uspelo uresničiti svojih sanj in hotenj. Kljub vsemu se je Konfucijeva doktrina vendarle razširila in je aktualna še danes.

Balet s pomočjo plesnih elementov upodobi njegove izkušnje na potovanjih po kitajskih kraljestvih ter izzive, s katerimi se je soočal pri udejanjanju svoje filozofije v praksi. Uprizoritev skozi Konfucijeve ideje, duha in modrost predaja bistvo kitajske tradicionalne kulture, so na Ljubljana festivalu zapisali v sporočili za javnost.

Baletno predstavo bo izvedlo Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče, ki je v svoji polstoletni zgodovini postavilo na oder več kot 100 predstav.