Slovenija 14.7.2016 8:00

V Loški dolini vizualno privlačni festival Plavajoči grad

Loška dolina, 14. julija - V Loški dolini od 1. julija manjši dogodki opozarjajo na mednarodni festival glasbe in vizualnih umetnosti Plavajoči grad, ki se bo v zgoščeni obliki zgodil od danes do nedelje na in v okolici gradu Snežnik. V naravnem okolju, spremenjenem v magična vizualna prizorišča, se bo po napovedih organizatorjev predstavilo več kot 70 skupin z vsega sveta.

Na festivalu bodo nastopile domače in tuje glasbene, akrobatske, plesne, lutkarske in druge skupine. Med njimi so tudi Fru Fru lutke, lutkovno gledališče Zapik, Zvezdana Novakovič, Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, duo Aritmija in Jezerci iz Slovenije ter češki cirkus Alenka, mednarodni Etno Histeria World Orchestra in Teatr Figur s Poljske.

Polovica letošnjega programa je rezervirana za etno glasbo, druga polovica pa vključuje vse od akrobacije, lutkarstva, plesa do raznih instalacij. Kot je za STA povedal vodja festivala Matija Solce, gre za obsežen projekt za to območje, pa tudi za Slovenijo.

Festival temelji predvsem na vizualni podobi. Scenografi postavljajo prizorišča, ki so zelo raznolika: nekatera so pod vodo, nad vodo, v jamah, na drevesih, predvsem pa v okolici gradu Snežnik in na gradu, saj je ta po Solcetovih besedah že sam po sebi zelo slikovit. Umetniki se festivala udeležijo iz lastnih vzgibov, vanj pa vključujejo tudi lokalno skupnost in prebivalce. Celoten dogodek temelji na prostovoljstvu in poteka skorajda brez proračuna, čeprav gre za veliko prireditev, na katerem se bo v treh dneh zvrstilo okrog 150 dogodkov.

Kot je povedal Solce, razen osnovne infrastrukture, za katero sredstva prispeva domači zavod Grad Snežnik, večino denarja prostovoljno prispevajo domačini. K festivalu prispevajo tudi obiskovalci, ki jim bodo letos zaračunali vstopnino. Načeloma gre vse samo za kritje potnih stroškov, pojasnjuje Solce in dodaja: "Če bo kaj plusa, kar sicer ne verjamem, pa ga bomo namenili naslednji izvedbi festivala oziroma podobnim projektom."

Eden od glavnih namenov festivala Plavajoči grad je tudi ustvarjanje pristnega vzdušja in intimnih dogodkov, zaradi česar ga tudi ne promovirajo. "Trudimo se vzpostaviti neko dolgoročno dogajanje v Loški dolini, da bi ga potem lahko prenesli tudi na druga področja, kot sta vzgoja in turizem," pravi vodja festivala.

Festival Plavajoči grad v tej obliki poteka četrtič, izhaja pa iz istrskega festivala Histeria ter posnema njegov koncept specifičnega ljudsko-glasbeno-gledališčno-lutkarskega dogodka.