Svet 17.7.2016 5:00

Na Cipru našli rimski antični mozaik

Larnaka, 17. julija - V mestu Larnaka na Cipru so med deli na kanalizacijskem sistemu naleteli na rimski antični mozaik. Predhodne arheološke raziskave so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pokazale, da gre za mozaik z upodobitvijo Herkulovih del. Zaenkrat so odkopali le del mozaika, ki meri 19 metrov v dolžino in sedem v širino.

Ljubljana. Arheološki ostanki Emone. Zgodnjekrščanska hiša, mozaik na Erjavčevi cesti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Arheološki ostanki Emone.
Zgodnjekrščanska hiša, mozaik na Erjavčevi cesti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so po pisanju AFP sporočili iz tamkajšnje službe za arheološko dediščino, mozaiki dokazujejo, da je imel antični Kition, na mestu katerega je nastala sodobna Larnaka, pomembno vlogo pri razvoju rimske kulture na Cipru.

V mestu so doslej našli le malo arheoloških ostankov iz obdobja rimske antike, zato je na novo odkriti mozaik še posebej pomembna priča razvoja mesta v obdobju rimske antike. Ciper je sicer bil pod nazorom Rima od leta 31. pr.n.št. do 4. stoletja.

Mozaik nameravajo preseliti v muzej, kjer zanj predvidevajo posebno sobo. V službi za arheološko dediščino so prepričani, da je to najboljši možni način, da ga ohranijo.