Svet 15.7.2016 5:00

Šerbedžija z današnjim koncertom odpira novo sezono gledališča Ulysses

Zagreb, 15. julija - Znani hrvaški igralec Rade Šerbedžija bo z večernim koncertom v trdnjavi Minor na otoku Mali Brion odprl 16. sezono gledališča Ulysses, ki domuje na Brionih. Letošnja gledališka sezona je v znamenju Shakespearea in internacionalizacije gledališča Ulysses. Med gosti so tudi člani Almeida Theatra iz Londona.

Ljubljana. Hrvaški igralec Rade Šerbedžija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Hrvaški igralec Rade Šerbedžija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Šerbedžija bo zvečer nastopil ob spremstvu kitarista Miroslava Tadića, s katerim je sodeloval na svojih albumih Imam pjesmu za tebe in Ponekad dolazim, ponekad odlazim. Kot posebni gost koncerta v intimnem in klubskem vzdušju bo nastopil makedonski pevec Muharem Serbezovski, ki velja za "kralja romske glasbe".

Gledališča Ulysses bo 11., 12. in 13. avgusta gostilo londonsko gledališče Almeida Theater s predstavo Richard III. Williama Shakespearea. V predstavi igrata znana filmska in gledališka igralca Vanessa Redgrave in Ralph Fiennes.

Do 28. avgusta se bodo na Brionih vrstile številne predstave, med katerimi bo tudi premiera igre Shakespeare poletne noči, ki je avtorski projekt Šerbedžije, njegove soproge Lenke Udovički in Željke Udovičić Pleština. Gre za hommage Shakespeareu ob 400. obletnici njegove smrti.

Med drugim bo na letošnjem brionskem programu tudi opera Kater & Rades skladatelja Admirja Shkurtaja in libertista Allessandra Leograndeja, napoveduje spletna stran Ulyssesa.

Nastopilo bo tudi hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Zagreba s predstavo Tri zime Tene Štivičić v režiji Ivice Buljana. Obiskovalci pa bodo lahko videli še novo različico Klavstrofobične komedije srbskega avtorja Dušana Kovačevića v režiji Darka Bajića. V predstavi igra tudi Slavko Štimac.

Sezono bo sklenil koncert hrvaškega opernega pevca Giorgia Suriana in študentov zagrebške glasbene akademije.