Svet 14.7.2016 5:00

V Lübecku razstava o izgnanstvu družine nemškega pisatelja Thomasa Manna

Lübeck, 14. julija - V muzeju Buddenbrookhaus v Lübecku so na ogled postavili razstavo Tuja domovina, ki predstavlja izgnanstvo družine nemškega pisatelja Thomasa Manna. Življenje v izgnanstvu je močno zaznamovalo družino Mann. "Vedno je bilo pomembna tema, tudi kot otrok sem občutil posebnost situacije," je ob obisku razstave povedal pisateljev vnuk Frido Mann.

Družina Mann se je iz Nemčije izselila z začetkom nacistične diktature; od leta 1933 do leta 1952 je živela v Franciji, Švici in ZDA. Po besedah Frida Manna sta posebno starejši brat Thomasa Manna Heinrich in najstarejši pisateljev sin Klaus močno trpela v času izgnanstva in se kot mnogi izseljenci po svojem povratku v domovini nista najbolje znašla.

Fridolin, imenovan tudi Frido, se je rodil leta 1940 v Montereyju v ameriški zvezni državi Kalifornija. Njegov oče Michael (1919-1977) je bil najmlajši otrok Thomasa Mann. Frido in njegov mlajši brat Toni sta veliko časa preživela pri starih starših, ki so po povratku iz ZDA leta 1952 ponovno živeli v Švici. "Z dedkom sem se veliko pogovarjal o času nacizma in o izgnanstvu," je dejal.

Po koncu vojne se je družina le obotavljaje odločila za vrnitev v Evropo. "Moj dedek je želel zapustiti ZDA, ni pa se želel v tistih okoliščinah vrniti v Nemčijo. Zveza republika Nemčija in zvezni kancler Konrad Adenauer sta mu bila tuja," je povedal Frido Mann, ki danes živi v Münchnu. Dodal je, da se je tudi sam dolgo obotavljal in da je šele pred približno petimi leti pridobil nemško državljanstvo.

Opomnil je, da mora tudi danes veliko ljudi zapustiti svojo domovino in si zatočišče poiskati v tujini. "Vendar so v primerjavi s 30. leti minulega stoletja razlike med Evropo in ZDA danes veliko manjše, zato se je tudi prilagoditi veliko lažje, kot se je bilo prej," je dodal.