Svet 13.7.2016 18:17

V Londonu za 2,5 milijona funtov prodali Bachov rokopis

London, 13. julija - Pri avkcijski hiši Christie's v Londonu so danes za 2,5 milijona funtov prodali avtograf nemškega baročnega skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. Znesek je dosegel rokopis skladbe Preludij, Fuga in Allegro v Es-duru, pisane za lutnjo ali čembalo. Skladatelj jo je ustvaril med letoma 1735 in 1740.

Švica, Ženeva. Simfonični orkester, koncert, note. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Švica, Ženeva.
Simfonični orkester, koncert, note.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Rokopis skladbe, v Bachovem katalogu del označene z BWV 998, so ocenjevali na 1,5 do 2,5 milijona funtov, naprodaj pa je bila prvič po letu 1969, je sporočilo dražbene hiše Christie's povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je ob tem še zapisala dražbena hiša, domnevajo, da v zasebnih rokah ne ostaja več kot deset Bachovih rokopisov.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) je bil eden najbolj ustvarjalnih skladateljev vseh časov. Rodil se je v Eisenachu v družini, v kateri so bili pretežno glasbeniki, pri njih se je tudi učil. Služboval je sprva v Weimarju, nato je bil organist v Arnstadtu in Mühlhausnu, zatem koncertni mojster v Weimarju. Od leta 1723 do konca življenja je bil kantor v leipziški cerkvi sv. Tomaža in glasbeni direktor mesta Leipzig.

V kompozicijskem smislu je do popolnosti razvil slogovne značilnosti baročne glasbe, predvsem kontrapunkt in harmonijo, ter baročne glasbene oblike, kot so koncerti, fuge, kantate in sonate. Med njegova najbolj znana dela sodijo Brandenburški koncerti, Goldbergove variacije, Maša v h-molu in Pasijon po Mateju. Kot skladatelj za časa življenja sicer ni bil širše priznan, veljavo mu je dalo šele oživljeno zanimanje za njegova dela v prvi polovici 19. stoletja, ko ga je "na novo" odkril prav tako nemški skladatelj Felix Mendelssohn Bartholdy.