Svet 15.7.2016 5:30

Na jubilejni poletni akademiji salzburškega Mozarteuma več kot 1000 udeležencev

Salzburg, 15. julija - Na mednarodni poletni akademiji salzburškega Mozarteuma, ki ponuja mojstrske tečaje iz petja, instrumentov in dirigiranja, se bo letos izpopolnjevalo rekordnih več kot 1000 udeležencev iz 59 držav. Na jubilejni, stoti akademiji, so pripravili 28 mojstrskih tečajev, ki bodo potekali od 17. julija do 27. avgusta.

"Izobraževanje mladih na mojstrskih tečajih je najpomembnejše," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal direktor akademije Wolfgang Holzmair.

Ob jubileju so pripravili tudi poseben program, ki ga bo odprl gala koncert. Na njem bodo odigrali skladbe štirih najpomembnejših skladateljev, na katere se akademija osredotoča: Mozarta, Bacha, Maxa Regerja in Friedricha Cerhe.

Potekal bo tudi dan odprtih vrat, na katerem bodo mladi od 6 do 16 let lahko obiskali tečaje, predavanja in kratke koncerte, se preizkusili v petju pri sopranistki Ildiko Raimondi ali pa s svojim instrumentom sodelovali v posebnem otroškem programu. Namenjena jim bo tudi praizvedba glasbene pripovedi Georga Friedricha Haasa Das Kleine Ich bin Ich, ki temelji na istoimenski otroški knjigi avstrijske pisateljice Mire Lobe.

Na mojstrskih tečajih ne bodo sodelovali samo profesorji z Mozarteuma, temveč tudi zunanji glasbeniki in pevci. Največ povpraševanja je po tečajih klavirja, za katere so organizatorji prejeli okrog 400 prijav, sledi mu tečaj violine z okoli 300 prijavljenimi. Najboljši udeleženci, ki jih bodo strokovna žirija in mentorji tudi nagradili, se bodo predstavili na zaključnem koncertu 27. avgusta.

Mednarodno poletno akademijo Mozarteuma je ustanovila Lilli Lehmann leta 1916. Sprva je ponujala zgolj zasebne ure petja, sčasoma pa se ponudba razširila in zaobjela tečaje iz vseh instrumentov klasične glasbe.

Skoraj sočasno z akademijo, in sicer od 22. julija do 31. avgusta, bo v Salzburgu potekal tudi priljubljeni poletni festival.