Svet 16.7.2016 5:00

V Čedadu danes začetek festivala Mittelfest

Čedad, 16. julija - V italijanskem Čedadu se bo s koncertom v cerkvi sv. Frančiška, ki so ga organizatorji naslovili Zemlja, danes začel 25. mednarodni festival Mittelfest. Na koncertu s pričetkom ob 18. uri bodo nastopili dijaki internata Pavla Diakona v Čedadu, ob 22. uri pa bo na trgu pred stolnico sledila izvedba komorne opere Menocchio Renata Mianija.

Komorna opera Menocchio je posvečena velikemu furlanskemu krivovercu, ki je konec 16. stoletja končal na grmadi inkvizicije. Njegovo zgodbo je ubesedil Carlo Ginzburg v delu Sir in črvi, knjiga pa je nedavno izšla tudi v slovenščini. V operi bo med drugim nastopil slovenski tenorist Branko Robinšak. Režijo podpisuje Ivan Stefanutti.

Festival je sicer že v sredo napovedal koncert mehiškega kitarista Carlosa Santane v okviru njegove turneje Luminosity (Sij).

Organizatorji med mednarodnimi gosti festivala, ki se bo sklenil 24. julija, med drugim izpostavljajo gledališko skupino Agrupacion Senor Serrano, ki bo nastopila s predstavo Birdie. Ponudila bo primerjavo med lahkoto, s katero se po spletu giblje kapital, in težavami, ki jih imajo pri gibanju migranti.

Za razkošen spektakel bo poskrbelo Kitajsko narodno operno, plesno in dramsko gledališče iz Pekinga s predstavo Konfucij, ki bo na sporedu 19. julija v Vidmu.

Hrvaški režiser Oliver Frljić bo s Hrvaškim narodnim gledališčem iz Zagreba gostoval z italijansko premiero predstave Aleksandra Zec, zgodbe o dveh mladih žrtvah vojne na območju nekdanje Jugoslavije in dogodkih po tragični smrti 12-letne Aleksandre.

Turški koreograf Azazi bo v predstavi Ogenj in zemlja uprizoril širjenje požara s pomočjo hitrega vrtenja muslimanskega meniha - derviša, kenijski plesalec Anuang'a pa bo predstavil moč obredov pri plemenu Masajev.

Festival se bo sklenil z nastopom Slovenske filharmonije iz Ljubljane pod taktirko Nira Kabarettija. Med drugim bo nastopila z neizdano partituro pordenonskega skladatelja Cristiana Carrare in Ognjenim ptičem Igorja Stravinskega.