Svet 16.7.2016 6:00

V Trstu danes uprizoritev predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah

Trst, 16. julija - V Mestnem muzeju Sartorio si bo ob 21. uri mogoče ogledati predstavo Kako postati Slovenci v 50 minutah. Snov duhovite, samoironične predstave, ki je nastala po zamisli režiserke Sabrine Morena, so jezik, tradicije in običaji Slovencev. Predstava, v kateri igra Daniel Dan Malalan, je kombinacija podob in besed, projekcij in igranja v živo.

Režiserka je navdih našla v besedilu Laile Wadia Kako postati Italijani v 40. minutah. Predstava je ekipno avtorsko delo, pri katerem so poleg režiserke sodelovali Martina Kafol, Martin Lissiach in Malalan.

Alessandro Mizzi nastopa kot gostujoči igralec v video posnetkih, k predstavi je prispeval tudi s svojo humoristično žilico in kabaretno izkušnjo. Glasbeno kuliso v živo bo na drevišnji ponovitvi ustvarjal harmonikar Stefano Bembi.

Kot so zapisali v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, se bodo gledalci lahko naučili, kateri prazniki, tradicije in ustanove so ključnega pomena za slovensko skupnost, pa tudi primerne uporabe in izgovorjave nekaterih besed.

Šaljive in posodobljene priredbe slovenskih mitov, koristni nasveti za čim uspešnejšo uporabo osmic ali slovenskih nakupovalnih središč, nasveti za boljše medsebojno razumevanje v vsakdanjih situacijah in tudi jezikovni napotki so samo nekatera poglavja v dolgi vrsti zabavnih prizorov, v katerih se bo obmejni gledalec zlahka prepoznal.

Vstop na dvojezično predstavo v okviru pobude Trieste Estate, ki jo prireja Občina Trst, bo prost.

Koproducenti predstave so Slovensko stalno gledališče v Trstu, kulturno društvo Raz/seljeni in Glasbena matica v sodelovanju s Primorskim dnevnikom in Slofestom.