Svet 14.7.2016 20:38

Umrl je priznani madžarski pisatelj Peter Esterhazy

Budimpešta, 14. julija - Umrl je eden najbolj znanih sodobnih madžarskih pisateljev Peter Esterhazy, so sporočili njegova družina in založnik. Star je bil 66 let. Oktobra lani je sporočil, da je zbolel za rakom trebušne slinavke. Esterhazy je veljal za eno vodilnih figur madžarske literature 20. stoletja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Esterhazy je bil rojen leta 1950 v Budimpešti. Prvi večji uspeh je dosegel z novelo Proizvodna novela (1979), v kateri se satirično loteva socialističnega gospodarstva. Tudi sicer je v svoja dela pogosto vključeval tematiko življenja v komunističnem režimu.

Med njegovimi bolj znanimi deli sta tudi Mala madžarska pornografija (1997) in Nebeške harmonije (2000).

Njegova dela so bila prevedena v več kot 20 jezikov. "Težko si je predstavljati madžarsko literaturo ali javno življenje brez njega, bil je zelo pomemben del obojega, še posebej v zadnjih desetletjih 20. stoletja," je o Esterhazyju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal založnik Krisztian Nyary.

V svoji zadnji knjigi, A bünös, Esterhazy opisuje svojo bolezen v zadnjem stadiju: "Ne verjamem, da je pisanje name učinkovalo terapevtsko. Mogoče pa sem po 45 letih pisanja izgubil pogled na stvari."

Esterhazy izhaja iz v času komunističnega režima razlaščene grofovske družine Esterhazy, o čemer je med drugim spregovoril tudi na festivalu Literature sveta - Fabula pred dvema letoma v Ljubljani. "Izhajam iz aristokratske družine. Namesto denarja sem podedoval nekaj mnogo boljšega - zgodbe o družini, ki jih znam uporabljati precej bolje, kot bi znal uporabljati dvorec," je dejal.

Tudi sicer je v svoja dela pogosto vtkal družino: "Družinski roman kot literarna oblika je zelo bogat. V družinskem romanu so razmerja, ki jih vsi dobro poznamo. Zelo dobro je, če je literarno delo o področju, ki ga pisatelj dobro pozna in v njem odkriva nove stvari."