Svet 17.7.2016 6:00

V Kairu bo prvič prikazan najstarejši egipčanski zapis na papirusu

Kairo, 17. julija - Egipčanski muzej v Kairu bo na ogled prvič postavil najstarejši zapis iz starega Egipta na papirusu. Gre za zapise, ki natančno popisujejo dela na Veliki piramidi v Gizi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Egipt, Kairo. Izdelovanje papirju podobnega materiala - papirusa, ki je narejen iz močvirske rastline papirusni trs. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Izdelovanje papirju podobnega materiala - papirusa, ki je narejen iz močvirske rastline papirusni trs.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Odkritje francosko-egiptovske skupine arheologov razkriva vpogled v vsakdanja življenja pristaniških delavcev, ki so v Kairo prevažali velike apnenčaste bloke v Kairo. Med vladavino kralja Kufuja so tam gradili njegovo posmrtno bivališče, Veliko piramido.

Eden od najdenih dokumentov je bil nekakšen dnevnik staroegipčanskega vladnega uradnika Mererja, vseboval pa je statistične in administrativne podrobnosti, je povedal Sayed Mahfouz, eden od vodilnih arheologov, ki so leta 2013 odkrili omenjene papiruse.

Na egiptovskem ministrstvu za antikvitete so dejali, da je Merer vodil skupino okrog 40 delavcev, ki so prevažali velike apnenčaste bloke iz kamnoloma v Turahu na vzhodnem bregu Nila do Kufujeve piramide v Gizi čez reko Nil in njene kanale. Dokumenti prikazujejo izračune dela njegove ekipe.

Kot je še povedal Mahfouz, dokumenti prav tako razkrivajo finance, namenjene hrani in plačam delavcev piramide. Prihodki so bili zapisani z rdečo barvo, medtem ko je bilo tisto, kar so plačali delavcem, zapisano s črno barvo.

Papiruse so leta 2013 našli blizu pristanišča Wadi el-Jarf, približno 25 kilometrov južno od Sueškega zaliva. Po besedah ministrstva za antikvitete nakazujejo na visoko učinkovit administrativni sistem med vladavino kralja Kufuja.