Na hitro prelistano 16.7.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. julija - Založba Modrijan je izdala knjigi El Greco slika velikega inkvizitorja Stefana Andresa in Slab značaj Javerja Mariasa. Pri Mladinski knjigi pa sta izšli knjiga Čudovita žita avtorice Laure Agar Wilson z recepti za jedi iz 14 vrst žit in izletniški vodnik Slovenija v objemu Daria Corteseja.

Ljubljana. Kuharska knjiga Čudovita žita avtorice Laure Agar Wilson. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharska knjiga Čudovita žita avtorice Laure Agar Wilson.
Foto: STA

Ljubljana. Izletniški vodnik z naslovom Slovenija v objemu avtorja Daria Cortesa. Foto: STA

Ljubljana.
Izletniški vodnik z naslovom Slovenija v objemu avtorja Daria Cortesa.
Foto: STA

Ljubljana. Slab značaj avtorja Javierja Mariasa je kratka zgodba, ki je v samostojni knjižici izšla leta 1998, leta 2012 pa še v istoimenski zbirki tridesetih zgodb. Foto: STA

Ljubljana.
Slab značaj avtorja Javierja Mariasa je kratka zgodba, ki je v samostojni knjižici izšla leta 1998, leta 2012 pa še v istoimenski zbirki tridesetih zgodb.
Foto: STA

Ljubljana. Novela El Greco slika velikega inkvizitorja avtorja Stefana Andresa, ki je izšla pri založbi Modrijan. Foto: STA

Ljubljana.
Novela El Greco slika velikega inkvizitorja avtorja Stefana Andresa, ki je izšla pri založbi Modrijan.
Foto: STA

EL GRECO SLIKA VELIKEGA INKVIZITORJA - ZGODBA IZ ŠPANIJE OKOLI LETA 1600

Dogajanje novele El Greco slika velikega inkvizitorja je postavljeno v Španijo okoli leta 1600. Slikarja El Greca, ki živi v Toledu, pokliče generalni inkvizitor Katoliške cerkve k sebi v Seviljo, da bi ga portretiral. Med slikanjem portreta cerkveni mogočnež nevarno zboli. Smrti ga reši El Grecov prijatelj, zdravnik Cazalla, čeprav je inkvizitor v preteklosti prav Cazallovega brata obsodil na grmado. Kljub nasprotnemu pričakovanju inkvizitor po ozdravitvi v ničemer ne spremeni svoje srdite odločenosti, da izkorenini krivoverstvo, vsebino knjige povzemajo pri založbi. Za prevod je poskrbel Aleš Učakar.

Nemški pisatelj Stefan Andres (1906-1970) je pisal romane, novele, drame, poezijo, eseje in potopise. V slovenščino sta bila doslej prevedena njegova romana Nespametnica in Sinezijeva preskušnja.

SLAB ZNAČAJ - KRATKA ZGODBA Z ELVISOM PRESLEYEM IZ ACAPULCA

Glavni lik kratke zgodbe Slab značaj je Ruiberriz alias Roy Berry, Madridčan, ki ga Paramount za šest tednov sprejme v ekipo pri snemanju filma Acapulco se zabava, da bi igralca - Elvisa Presleyja - učil rafinirane španske izgovarjave. Z ekipo odleti v Acapulco, po koncu snemalnih dni pa Elvisa in nekaj sodelavcev spremlja na pohajkovanjih po beznicah in plesnih dvoranah Acapulca, bližnjih krajev in mehiške prestolnice.

V zgodbi se nizajo izjemni portreti Presleyja, režiserja, oboževalca, soigralca in menedžerja, iz ozadja pa zasije osupljiva podoba patološkega homoseksualnega davitelja s svilenim robcem in njegovih pajdašev, so zapisali pri založbi. Kratka zgodba Slab značaj je leta 1998 izšla v samostojni knjižici, leta 2012 pa še v istoimenski zbirki 30 zgodb.

Javier Marias je eden najpomembnejših, največkrat nagrajenih in najbolj prevajanih sodobnih španskih pisateljev. Prvi roman je objavil pri dvajsetih, mednarodno slavo je požel z romanoma Tako belo srce in Jutri v bitki misli name.

ČUDOVITA ŽITA - VEČ KOT 150 RECEPTOV ZA JEDI IZ KAR 14 VRST ŽITA

Žita in semena iz knjige Čudovita žita so znana kot "starodavna žita", ker so v današnjih časih skoraj enaka kot takrat, ko so jih gojile za hrano nekatere najstarejše civilizacije. Dobiti jih je možno vsepovsod, poleg dobrega okusa jih odlikuje visoka hranila vrednost. So polnovredna in nas oskrbujejo z vlakninami, beljakovinami, zdravimi maščobami, vitamini in minerali. Poleg tega jih veliko ne vsebuje glutena, na primer amarant, kvinoja in tef, je v predgovoru zapisala avtorica.

Uvodno poglavje prinaša vrsto koristnih informacij, nadaljevane pa zbirko receptov - od jedi za zajtrk do juh, hitro popraženih jedi, enolončnic in sladic. Knjigo je prevedla Mateja Malnar Štembal.

Laura Agar Wilson je svetovalka za zdravje in dobro počutje ter avtorica priljubljenega bloga o zdravem življenju in življenjskem slogu wholeheartedlyhealthy.com, na katerem objavlja nasvete za zdravo življenje in recepte. Piše tudi dnevnik o zdravem načinu življenja.

SLOVENIJA V OBJEMU - 36 IZBRANIH CILJEV PO SLOVENIJI IN ZAMEJSTVU

Cortese bralca v izletniškem vodniku popelje na 36 izbranih ciljev po Sloveniji in zamejstvu Hrvaške, Italije in Avstrije. Domala vsi opisani izleti so primerni za vso družino, nekaj več organizacije zahteva le peščica predlaganih dvodnevnih izletov.

Knjiga vključuje nazorne opise poti, izrise poti z zemljevidom, več kot 80 fotografij ter vrsto koristnih namigov, napotkov in naslovov.

Dario Cortese je inženir agronomije, publicist in predavatelj. Že vrsto let organizira delavnice v naravi, na katerih predstavlja in obuja uporabo naravne hrane. Je tudi avtor številnih priročnikov o naravni hrani ter o popotniških potepanjih po Sloveniji in zunaj njenih meja.