Svet 18.7.2016 5:00

V Berlinu razstava disidentskih umetnikov nekdanje Vzhodne Nemčije

Berlin, 18. julija - V Berlinu je na ogled razstava, ki prikazuje umetnost disidentov nekdanje Vzhodne Nemčije. Z njo želijo organizatorji opozoriti na umetnike, ki so bili kritični do takratnega komunističnega režima, podprtega iz Moskve, in so bili več let zapostavljeni, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Berlin. Svetlobna instalacija balonov po liniji, kjer je nekoč potekal berlinski zid. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Svetlobna instalacija balonov po liniji, kjer je nekoč potekal berlinski zid.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postavitev z naslovom Glasovi disidentov: Umetnost v Nemški demokratični republiki (NDR) 1976 do 1989 se osredotoča na razmerje med umetniškim svetom disidentov in močjo v NDR. Gosti jo berlinski muzej Martin-Gropius-Bau, kjer bo na ogled do 26. septembra.

Razstava želi razširiti trenutni okvir vzhodnonemške umetnosti z deli, ki pokrivajo 20-letno obdobje do padca Berlinskega zidu leta 1989, je povedal kustos Eugen Blume. Po njegovih besedah se od padca komunizma celotnega kroga umetnikov, ki so bili kritični do NDR, javnost ni zavedala enako kot umetnikov, ki jih je država priznavala. Kot je še dodal, je umetniška scena v zahodnem delu Nemčije vse do zdaj zanemarjala "disidentsko kulturo" umetnikov, ki so živeli pod komunizmom na vzhodu.

Razstava vključuje fotografije, kipe, instalacije in risbe. Na ogled so tudi dela slikarjev, pesnikov, performerjev in filmarjev, pa tudi jazzovskih in rockovskih glasbenikov, ki so po besedah organizatorjev "iskali prostore svobode zunaj dosega države".