Svet 20.7.2016 5:00

Začenja se poletni festival v Bregenzu

Bregenz, 20. julija - Festival v avstrijskem Bregenzu, ki letos praznuje 70-letnico, bo danes v Festivalni dvorani odprla premiera opere Hamlet skladatelja Franca Faccia. Na glavnem odru bo festival, ki poleg opernih predstav vključuje tudi orkestralne koncerte, mojstrske tečaje, branje poezije in delavnice, ponovno prikazoval Turandot. Potekal bo do 21. avgusta.

Otvoritvena opera italijanskega skladatelja in dirigenta Faccia je bila premierno predstavljena leta 1865 v Genovi, doživela pa je le dve ponovitvi; leta 1871 v milanski Scali ter leta 2014 v mestu Albuquerque v Združenih državah Amerike.

V opernem programu bo festival prikazoval še Mozartovega Don Juana in komorno opero Make no Noise Miroslava Srnke. Na glavnem plavajočem odru Bodenskega jezera, ki sprejme 7000 gledalcev, pa bo mogoče videti 24 izvedb operne drame Turandot Giacoma Puccinija, ki so jo v režiji Marca Artura Marellija predstavili že lani.

Puccinijevo delo pripoveduje zgodbo o lepi, toda kruti kitajski princesi Turandot, ki vsakemu snubcu zastavi tri uganke, nato pa jih, če ugank ne rešijo, obglavi. Predstava na plavajočem odru se zamenja na vsaki dve leti.

Direktorica festivala Elisabeth Sobotka je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala, da so letos najbolj zadovoljni z umetniško raznolikostjo festivala in pridobljenimi sredstvi. Po besedah organizatorjev so razprodali že tri četrtine od razpoložljivih 163.000 vstopnic. Ne skrbi jih niti morebitno nestanovitno vreme. Glede na to, da so uspešni že 70 let, se tudi to poletje nadejajo okoli 200.000 obiskovalcev.

Festival v Bregenzu, ustanovljen leta 1946, ponuja različne glasbene in gledališke dogodke, poleg oper z železnega repertoarja tudi koncerte ter sodobna operna in gledališka dela. Festivalski orkester so Dunajski simfoniki, največ pozornosti pa pritegne glavna predstava na plavajočem odru Bodenskega jezera.