Svet 18.7.2016 19:15

Na portalu Europeana izpostavljenih deset slovenskih umetniških del

Bruselj, 18. julija - V sklopu projekta Europeana 280 je ta teden na portalu predstavljenih deset slovenskih umetniških del iz obdobja od 1200 do 1960, ki jih hrani država. Na ogled so dela Franca Kavčiča, Antona Karingerja, Marija Preglja, Jožefa Tominca, Gabrijela Stupice, Franceta Kralja, Vena Pilona in Marka Pogačnika ter gotski kip Marije in delo Almanacha.

Na ogled je Kavčičeva Idealna krajina z mladeničem, ki ubija kačo, ki je nastala pred letom 1810, Karingerjev Triglav iz Bohinja (1861), Pompejansko omizje, ki ga je Pregelj ustvaril leta 1962, Tominčevo delo iz leta 1848 Portret očeta ter delo Zmagoslavje Flore, ki ga je Stupica končal leta 1965.

V izboru je še gotski kip stoječe Marije iz obdobja Ptujskogorske delavnice, ki je nastal okoli leta 1410, delo Almanacha iz leta 1600 Kvartopirci II, Kraljev družinski portret (1926), Pilonova Čipkarica (Portret Štefke Batičeve) iz leta 1923 ter Pogačnikova Programirana grafika - program vertikalne smeri, nastala leta 1968.

Europeana 280 je projekt v okviru Evropske digitalne spletne platforme (Europeana). Ta je s skupaj z Evropsko komisijo povabila države EU, da sodelujejo v kampanji ter predlagajo do deset najvidnejših umetniških del, ki jih hranijo.

Slovenski izbor je pripravilo ministrstvo za kulturo v sodelovanju z Narodno galerijo in Moderno galerijo. Ta je z današnjim dnem, ko se začenja t. i. slovenski teden, izpostavljen. Slovenski avtorji so predstavljeni že na vstopni strani projekta Europeana 280.

Projekt je zaživel 21. aprila z namenom promocije evropske kulturne dediščine držav članic EU in vzpostavitve posebnega umetnostno-zgodovinskega kanala Europeana ART History Channel. Projekt seznanja državljane EU z največjimi umetniškimi zakladi posameznih držav članic, so sporočili z ministrstva za kulturo.