Slovenija 21.7.2016 8:16

S kampom New York Voices začetek glasbenega dogajanja na Ptuju

Ptuj, 21. julija - Na Ptuju v teh dneh poteka prvi evropski vokalni jazz kamp s skupino New York Voices, na katerem mladi glasbeni navdušenci pilijo glasove in odrske nastope. Dobitniki dveh grammyjev so se namreč po predlanski očitno dobri izkušnji odločili, da se vrnejo na Ptuj. Ponovno bodo osrednje ime glasbenega festivala Arsana, ki se začne v petek.

Ptuj. Mesto Ptuj, Drava, most, reka. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ptuj.
Mesto Ptuj, Drava, most, reka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ameriška štiričlanska zasedba New York Voices deluje 28 let in velja za eno najbolj znanih vokalnih jazz skupin. Prepletajo različne glasbene zvrsti na čelu z jazzom, h kateremu mešajo brazilsko, R&B, klasično in pop glasbo.

Posneli so deset albumov in nastopili po vsem svetu z najvidnejšimi solisti in orkestri svetovne jazz scene, pogosto vodijo tudi izobraževalne delavnice. Od leta 2009 prirejajo vokalne jazz kampe in letos ta prvič poteka na evropskih tleh.

Kot je za STA povedal koordinator festivala Arsana Niko Zagoršek, se kampa na Ptuju udeležuje okoli 50 slušateljev, večinoma iz tujine, kar si štejejo v veliko čast in kot dokaz, da je njihovo ime prepoznano ne le doma ampak tudi v tujini.

Poleg članov zasedbe Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmona Meaderja in Petra Eldridgea kot mentorji na kampu še ameriški skladatelj in pianist Greg Jaspers ter nekdanji tenorist švedske vokalne skupine The Real Group Peder Karlsson, ki je bil nekaj časa tudi umetniški vodja slovenskega zbora Perpetuum Jazzile.

Udeleženci kampa se ob večerih predstavljajo javnosti na manjših koncertih na različnih prizoriščih na Ptuju, v petek pa bodo skupaj z New York Voices in ptujsko zasedbo Vox Arsana nastopili na velikem koncertu ob odprtju 8. mednarodnega glasbenega festivala Arsana na dvorišču minoritskega samostana.

Festival Arsana se bo nato nadaljeval s koncertom balkanskih mojstrov kitare Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića. Nastopila bosta tudi hrvaška pevska diva Josipa Lisac in ameriški saksofonist Stefano Bedetti. Od domačih zasedb so na programu med drugim ansambli Orlek in Pliš, Romana Kranjčan in Jure Ivanušič. Dogajanje bo zaključil akustični koncert Siddharte 30. julija.

Večji koncerti bodo potekali na osrednjem prizorišču na dvorišču minoritskega samostana, pestro pa bo tudi na drugih prizoriščih, na primer v slavnostni dvorani ptujskega gradu in kavarnah v središču mesta. V dominikanskem samostanu bo nastopil mladinski simfonični orkester iz Strasbourga, ki združuje 60 do 70 mladih glasbenikov.

Letos so okrepili ponudbo za otroke, saj bo ves čas glasbenega festivala vzporedno tekel tudi otroški festival z ustvarjalnimi delavnicami, glasbenimi pravljicami in lutkovnimi predstavami. "Poskušamo poskrbeti za najrazličnejše okuse," je povedal Zagoršek.

Glasbeni festival Arsana je v osmih letih na Ptuju gostil okoli 400 koncertov klasične, jazz, etno, world, pop instrumentalne in vokalne glasbe z okoli 4000 umetniki in več kot 180.000 obiskovalci. Med drugim so lani gostili dobitnike desetih glasbenih nagrad grammy Take 6.

Tako kot organizatorji pred dnevi zaključenega festivala sodobne umetnosti Art Stays tudi prireditelji Arsane poudarjajo, da s svojimi dogodki pomembno prispevajo k turističnemu razvoju Ptuja. Več kot polovica občinstva so namreč v obeh primerih tujci.

Festivalsko dogajanje na Ptuju se bo po zaključku festivala Arsana nadaljevalo v znamenju literature, saj avgusta sledijo 20. Dnevi poezije in vina.