Slovenija 22.7.2016 5:00

Ptuj z Arsano središče vokalne in instrumentalne glasbe

Ptuj, 22. julija - Na Ptuju se nocoj s koncertom ameriških gostov New York Voices in domače zasedbe Vox Arsana začenja 8. mednarodni glasbeni festival Arsana, ki bo najstarejše slovensko mesto po zaključenem festivalu sodobne umetnosti spremenil v središče vokalne in instrumentalne glasbe. Dogajanje bo zaključil akustični koncert Siddharte 30. julija.

Ljubljana. Skupina Siddharta. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina Siddharta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V devetih dneh se bo na 12 notranjih in zunanjih prizoriščih mestnega središča zvrstilo več kot 60 dogodkov, od tega okoli 40 koncertov, na katerih bo nastopilo več kot 250 glasbenikov z vsega sveta.

Še pred začetkom festivala je na Ptuju potekal prvi evropski vokalni jazz kamp z ameriško skupino New York Voices, ki se po dveh letih spet vrača na Arsano. Skupaj z udeleženci kampa in gostitelji Vox Arsana bodo na nocojšnjem koncertu na dvorišču minoritskega samostana slovesno odprli festival.

Arsana se bo nato nadaljevala s koncertom balkanskih mojstrov kitare Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića. Nastopila bosta tudi hrvaška pevska diva Josipa Lisac in ameriški saksofonist Stefano Bedetti. Od domačih zasedb so na programu poleg Siddharte med drugim ansambli Orlek in Pliš, zabavala bosta tudi Romana Kranjčan in Jure Ivanušič.

Večji koncerti bodo potekali na osrednjem prizorišču na dvorišču minoritskega samostana, med drugim pa bo pestro dogajanje tudi v slavnostni dvorani ptujskega gradu in kavarnah v središču mesta. V dominikanskem samostanu bo nastopil mladinski simfonični orkester iz Strasbourga, ki združuje 60 do 70 mladih glasbenikov.

Letos so organizatorji še posebej okrepili ponudbo za otroke, saj bo ves čas glasbenega festivala vzporedno tekel tudi otroški festival z ustvarjalnimi delavnicami, glasbenimi pravljicami in lutkovnimi predstavami.