Svet 21.7.2016 6:00

Berlin se bo v Humboldtovem forumu predstavil kot svetovno mesto

Berlin, 21. julija - Berlin se bo v Humboldtovem forumu, ki nastaja na lokaciji nekdanje mestne palače, predstavil v vsej svoji mednarodni razsežnosti. Moto predstavitve bo Svet v Berlinu in Berlin v svetu. Gradnjo Humboldtovega foruma, zamišljenega kot sodobni muzej, ki bo prikazoval umetniško tradicijo vsega sveta, bodo predvidoma končali leta 2019.

Humboldtov forum, poimenovan po nemškem raziskovalcu Alexandru von Humboldtu, gradijo na znameniti ulici Unter den Linden (Pod lipami). Kot svetovni kulturni center bo stal na lokaciji nekdanje mestne palače, ki je bila poškodovana v bombnem napadu med drugo svetovno vojno in jo bo arhitekturno tudi rekonstruiral.

Temeljni kamen za veliki kulturni projekt nemške vlade so položili leta 2013, gradnjo pa naj bi končali leta 2019. Po prvotnih načrtih bi se Berlin v njem predstavil kot "svet jezikov", župan mesta Michael Müller pa je lani presenetil z napovedjo, da bo razstava pripovedovala o lokalni zgodovini.

Za zasnovo razstave je pooblastil nekdanjega direktorja amsterdamskih muzejev Paula Spiesa, ki zdaj že nekaj mesecev vodi muzeje mesta Berlin. Ta je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi sporočil moto načrtovane predstavitve. Razstava se bo po njegovih napovedih jasno razlikovala od petih drugih lokacij Mestnega muzeja.