Intervju 27.7.2016 8:17

Glasbenica Ditka: Lainščkova poezija mi je blizu, ker govori večinoma o ljubezni

pogovarjala se je Ksenija Brišar

Ljubljana, 27. julija - Mlada koroška glasbenica Ditka pripravlja zgoščenko z uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka. Plošča, ki bo luč sveta ugledala predvidoma septembra, bo prek desetih pesmi tematizirala ljubezen. "Lainščkova poezija mi je blizu ravno zato, ker večinoma govori o ljubezni, ki je meni ena najvišjih vrednot," je povedala za STA.

Ljubljana. Glasbenica Ditka. Foto: Žiga Koritnik

Ljubljana.
Glasbenica Ditka.
Foto: Žiga Koritnik

Z glasbo se mladi pevki in kitaristki uresničujejo sanje. "Predvsem so bile moje sanje, da bi čim več ustvarjala, kar se mi zdaj tudi dogaja. Veliko pišem glasbo za poezijo in avtorske pesmi, veliko nastopam, vabijo me na najrazličnejše prireditve," pravi Ditka.

Glasba jo je zaznamovala že v otroštvu, takrat je požela tudi prve uspehe: pri devetih letih je napisala svojo prvo pesem, se predstavila na festivalu Kristalček v Rogaški Slatini, potem pa sta z očetom, prav tako glasbenikom, začela ustvarjati skupaj. Pisal ji je otroške pesmi, s katerimi se je udeleževala takrat največjega otroškega festivala Fens v Izoli. Leta 2005 je na njem tudi zmagala in istega leta izdala zgoščenko z otroškimi pesmimi.

Sledilo je ustvarjanje avtorske glasbe najprej v angleškem jeziku. Na vprašanje, zakaj najprej angleščina, Ditka pojasnjuje, da ji je glasba v tem jeziku blizu že od nekdaj. Doma so vedno poslušali tuje izvajalce, slovenskih se ne spomni, že kot majhna je v angleščini tudi prepevala.

S pesmijo So Fine, ki ji jo je napisal oče, se je leta 2010 uvrstila na zgoščenko Vala 202 Imamo dobro glasbo. Z isto skladbo ter prav tako očetovo pesmijo My Guitar se je nato uvrstila v polfinale tekmovanja Songwriting Contest v Veliki Britaniji, s povsem avtorsko skladbo Dreamer pa se je v kategoriji kantavtorjev uvrstila v finale med 15 najboljših.

Kaj konkretnega se po tem tekmovanju zanjo ni zgodilo. "To je bilo tekmovanje, ki je potekalo prek interneta. Tistemu, ki zmaga, pa se odprejo vrata. Razna tekmovanja še vedno iščem in tudi predstavila sem se že v Bratislavi, v Zagrebu in nekajkrat na Dunaju," pravi Ditka.

Od leta 2012, odkar nastopa s samostojnimi celovečernimi koncerti po Sloveniji, opaža pozitivne odzive. "Iz leta v leto na moje koncerte zahaja vedno več publike, ljudje so navdušeni, me po koncertu pohvalijo in kupijo zgoščenko, kar je potrditev, da delaš dobro." Na prvencu Ne bodi kot drugi iz leta 2013 se je predstavila s petimi avtorskimi skladbami v angleščini ter uglasbitvami pesmi Toneta Pavčka, Marka Pavčka in Ferija Lainščka.

Njene skladbe so nekoliko drugačne, globlje, intimne, življenjske. "To je tudi moj namen, da ustvarjam malenkost drugačno glasbo, a še vedno poslušljivo. Ta globlja dimenzija je verjetno zato, ker uglasbljam poezijo in je ta že sama po sebi na višji ravni. Na dolgi rok si želim ustvarjati glasbo, ki bi ostala za vedno. Tudi pri avtorski glasbi želim, da ima besedilo globlji pomen, čeprav lažje kot besedilo ustvarjam glasbo, zato mi ustreza že napisan tekst, ki ga moram samo začutiti in mu dodati pravo melodijo," pojasnjuje Ditka.

Ko izbira poezijo, ki jo nato glasbeno nadgradi, se usmerja predvsem v pozitivne tekste: "Ker se mi zdi, da mora glasba biti nekaj, kar vzbudi pozitivna čustva. Zato mi je blizu ravno Lainščkova poezija, ker večinoma govori o ljubezni, ki je meni ena najvišjih vrednot. Mora pa biti pesem ritmična, da jo je mogoče uglasbiti, in ne sodobna brez rim in verzov."

Popolnoma samostojna zgoščenka z uglasbitvami Lainščkovih pesmi, ki bo predvidoma izšla 11. septembra, ko bo imela tudi promocijskih koncert na domačih Prevaljah, bo vsebovala deset njegovih pesmi. Skupna rdeča nit je - seveda - ljubezen. "Prav vsaka ima to idejo: nekje je ljubezen med dvema, nekje ljubezen do življenja, ena pesem pa govori o pomanjkanju in hrepenenju po pravi ljubezni."

Z Lainščkom nastopa tudi na glasbeno-pesniških dogodkih. Večeri izzvenijo tako, da z očetom poskrbita za glasbeni vložek, Lainšček pa pripoveduje o svojem ustvarjanju, življenju in prebere kakšno pesem v prekmurščini. Zraven je še pravljičarka Vesna Radovanovič, ki bere njegovo poezijo. Tovrstne nastope so imeli že po vsej Sloveniji, po izdaji zgoščenke pa jih nameravajo še nadgraditi tako v smislu nastopa kot scene: "Poleg tega bo Lainšček istočasno izdal novo pesniško zbirko Demon ljubezni, ki bo lahko rdeča nit večerov."

Med njenimi uglasbitvami je tudi že veliki slovenski ljubezenski pesnik Ciril Zlobec. Njegovo pesem je glasbeno "opremila" za slavnostno prireditev lani v Portorožu, kjer je bil častni gost. "Je bilo pa težko, ker piše v moški osebi. Pri Lainščku je prednost ta, da veliko piše kot ženski lirski subjekt. Z očetom sva prebrskala vse njegove pesmi in našla samo dve, med njimi je bila Čakam te, ki bo izšla na naslednji zgoščenki," napoveduje Ditka.

V prihodnosti si želi čim več nastopov, na katerih bo lahko predstavila prihajajočo zgoščenko. "Želja je, da bi se predstavili po kulturnih domovih čim širše po Sloveniji, a ne za velike množice, temveč za manjši krog ljudi," pravi glasbenica. Prepričana je tudi, da z uglasbitvami sodobne slovenske poezije prispeva delček k njenemu poznavanju zlasti med mlajšimi poslušalci, ki "ne berejo preveč radi". "Če pa je to predstavljeno z glasbo, jim je bližje. Zdi se mi, da s tem poskrbim za večjo prepoznavnost in popularizacijo domačih pesnikov," je še povedala za STA.