Slovenija 22.7.2016 7:52

Začenja se Poletna Animateka s programom za otroke in odrasle

Ljubljana, 22. julija - Z izborom animiniranih filmov v tehniki stop-motion animacije se bo drevi v okrepčevalnici Repete na Gornjem trgu v Ljubljani začela Poletna Animateka. Ta bo do 28. avgusta na različnih ljubljanskih prizoriščih ponudila 13 projekcij animiranih filmov za otroke in odrasle ter 17 delavnic animiranega filma.

Ljubljana. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vse filmske projekcije, ki bodo brezplačne, bodo na sporedu ob 21. uri na različnih prizoriščih, od parka Tabor, Tovarne Rog, ploščadi pred Moderno galerijo, Vodnikove domačije, Gradu Fužine do različnih lokalov.

Tudi letos bo tako kot na lanski, prvi izdaji Poletne Animateke v Ljubljani, del programa potekal na Muzejski ploščadi na Metelkovi pod okriljem Slovenske kinoteke. Ta bo v sklopu praznovanja 20. obletnice obiskovalcem zavrtela štiri filmske bisere iz kinotečnega arhiva: kultni kanadski animirani celovečerec Geralda Pottertona Heavy Metal (1981) ter tri igrane filme - avstrijski film Siegfrieda A. Fruhaufa Blow-up (2000), francoski film Do zadnjega diha v režiji Jean-Luca Godarda (1960) in avstralsko-ameriški film Alexa Proyasa Mesto teme (1998).

Na trgih, ulicah in v parkih Ljubljane bodo v času Poletne Animateke vsak konec tedna potekale delavnice, na katerih bodo otroci ustvarjali animirane video razglednice iz Zelene prestolnice Ljubljane. Na dnevnih delavnicah bodo ustvarjali v tehniki pikselacije, s pomočjo katere bodo namesto lutk animirali ljudi in s tem dosegli nenavadne učinke gibanja, ki jih s kamero ne bi mogli. Pripravljajo tudi nekaj nočnih delavnic, po filmih. Tudi delavnice so brezplačne.