Na hitro prelistano 23.7.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. julija - Založba Modrijan je v zbirki Bralec izdala roman ameriške pisateljice Joyce Carol Oates Pikov fant, v zbirki Svila pa roman ruske pisateljice Ljudmile Ulicka z naslovom Sonjica. Pri Mladinski knjigi so izdali priročnika A te lahko nekaj vprašam: 101 vprašanje o človeku, spolnosti, odnosih, ter Esej na maturi 2017.

Ljubljana Roman Joyce Carol Oates z naslovom Pikov fant. Foto: STA

Ljubljana
Roman Joyce Carol Oates z naslovom Pikov fant.
Foto: STA

Ljubljana Novela Ljudmile Ulicka z naslovom Sonjica. Foto: STA

Ljubljana
Novela Ljudmile Ulicka z naslovom Sonjica.
Foto: STA

Ljubljana Priročnik A te lahko nekaj vprašam avtoric Katharine von der Gathen in Anke Kuhl. Foto: STA

Ljubljana
Priročnik A te lahko nekaj vprašam avtoric Katharine von der Gathen in Anke Kuhl.
Foto: STA

Ljubljana Priročnik Esej na maturi 2017. Foto: STA

Ljubljana
Priročnik Esej na maturi 2017.
Foto: STA

PIKOV FANT - ROMAN O PISCU KRIMINALK S TEMNO SKRIVNOSTJO

Pikov fant je v prvi osebi pisana psihokriminalka o uspešnem in uglednem avtorju klasičnih kriminalk Andrewu J. Rushu, ki ima urejeno življenje z ljubečo ženo in tremi odraslimi otroki, a obenem mračno skrivnost: pod psevdonimom Pikov fant piše in izdaja tudi zelo krute, nasilne in sadistične romane. Ko hči po naključju najde eno teh knjig in začne spraševati, kdo je v resnici njen avtor, in ko ga istočasno neznana ženska obtoži plagiatorstva, se znajde v hudi stiski in njegov drugi jaz počasi prevlada nad ljubeznivim in umirjenim Andrewom. Delo je prevedla Maja Kraigher.

Joyce Carol Oates (1938) velja za eno najbolj cenjenih ameriških sodobnih pisateljic. Podpisuje se pod več kot 40 romanov, od katerih sta dva Oni - zanj je leta 1970 dobila Ameriško državno nagrado za književnost - in Za kar sem živel, prevedena tudi v slovenščino. Je tudi avtorica vrste novel, kratkih zgodb, dram, esejev, člankov. V slovenskem prevodu je nedavno izšla zbirka kratke proze Črna voda. Je prejemnica številnih nagrad, v zadnjih 25 letih jo omenjajo tudi kot kandidatko za Nobelovo nagrado.

SONJICA - VEČKRAT NAGRAJENO DELO RUSKE PISATELJICE

Protagonistka novele je Sonjica, samotarsko, nelepo dekle, ki odrašča odmaknjeno od resničnega življenja in se samorastniško vzgaja ob prebiranju klasikov. Po neprijetni izkušnji, ki jo kot najstnica doživi z nesramnim sošolcem, v katerega se zaljubi, ji pozneje poroka z zrelim moškim, znanim in priljubljenim slikarjem Robertom Viktorovičem pomeni nebeški dar. Rodi se jima hči Tanja, ki odraste v nelepo dekle; spoprijatelji pa se z Jasjo, prelepo hčerjo poljskih emigrantov, ki se naseli pri njih in kmalu postane Robertova ljubica. Moževo varanje Sonjica vzame kot usodo, ki je možu na stara leta prinesla tolažbo. Najprej Tanja, po smrti Roberta Viktoroviča pa še Jasja odideta vsaka svojo pot, Sonjica pa se ponovno samotarsko utopi v svoje stare prijateljice - knjige. Za prevod dela je poskrbel Marjan Poljanec.

Ljudmila Jevgenjevna Ulicka (1943) se je rodila v judovski družini v Davlekanovu (Baškirija). Študirala je biologijo. Pozneje je na univerzi predavala genetiko, a je izgubila službo, ko so odkrili, da posoja pisalni stroj avtorjem samizdata. Posvetila se je pisanju. Prva knjiga, Sonjica, je bila natisnjena leta 1992 v književni reviji Novi mir. Prevod v francoščino ji je leta 1996 prinesel nagrado medicis za tujejezično delo. Leta 2001 je prejela ruskega bookerja, sledila je vrsta tujih nagrad. V svojem pisanju je Ulicka pogosto kritična do sodobne ruske oblasti. V slovenščino je bil doslej preveden njen roman Daniel Stein, prevajalec.

A TE LAHKO NEKAJ VPRAŠAM - PRIROČNIK Z ODGOVORI NA OTROŠKA VPRAŠANJA

Priročnik A te lahko nekaj vprašam prinaša zabavne, a iskrene odgovore na otroška vprašanja, kot so: kako veš, da si odrasel, a je treba vedno seksati nag, kaj jejo dojenčki v trebuhu. Nabor stotih vprašanj, ki odrasle neredko spravijo v zadrego, je zbrala in zapisala nemška pedagoginja Katharina von der Gathen, ilustrirala Anka Kuhl, poslovenila pa Alenka Veler. Knjiga je namenjena vsem, starejšim od osmih let.

ESEJ NA MATURI 2017 - PRIROČNIK ZA BOLJŠI VPOGLED V PREDPISANA ROMANA ZA MATURO

Priročnik Esej na maturi 2017 je v prvi vrsti namenjen maturantom in maturantkam, ki bodo v šolskem letu 2016/2017 pisali maturitetni esej, njihovim profesorjem in tistim, ki se s to snovjo ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko. Izbrani temi za esej v prihodnjem letu sta Alamut Vladimirja Bartola in Krasni novi svet Aldousa Huxleyja.

Priročnik je namenjen poglobljeni analizi obeh romanov kot pripravi na pisanje maturitetnega eseja, za katerega je predpisan tematski sklop Človek v kolesju sistema. Avtorji prispevkov so Samo Savnik, Andrej Adam, Bernarda Lenaršič in Nada Barbarič Naskov.