Svet 22.7.2016 6:00

Riccardo Chailly bo prevzel orkester festivala v Lucernu

Luzern, 22. julija - Italijanski dirigent Riccardo Chailly bo 12. avgusta nastopil funkcijo šefa dirigenta orkestra festivala v Lucernu. Z njim bo 63-letni maestro istega večera odigral osmo Mahlerjevo simfonijo. Koncert je že dlje časa razprodan, prenašali pa ga bodo tudi na velikem platnu pred festivalskim prizoriščem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Chailly je na mestu glasbenega direktorja festivalskega orkestra v Luzernu nasledil svojega profesorja, leta 2014 preminulega Claudia Abbada. S festivalom je podpisal petletno pogodbo, med vsakim festivalskim poletjem pa bo vodil štiri do pet koncertov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za svoj prvi nastop v tej funkciji je izbral osmo Mahlerjevo simfonijo, imenovano tudi Simfonija tisočev. Gre za edino simfonijo, ki je Abbado na tem festivalu v osrčju Švice ni izvedel.

V štirih tednih bo festival ponudil več kot 100 koncertov mednarodno priznanih glasbenikov. Med njimi bodo argentinska pianistka Martha Argerich s sorojakom, dirigentom Danielom Barenboimom in "njegovim" West-Eastern Divan orkestrom, italijanski pianist Maurizio Pollini, nemška violinistka Anne-Sophie Mutter, avstrijski dirigent Franz Welser-Möst z orkestrom iz Clevelanda ter amsterdamski Royal Concertgebouw Orchestra pod vodstvom Italijana Danieleja Gattija.

Chailly je trenutno kapelnik leipziškega orkestra Gewandhaus in glasbeni vodja milanske Scale, kjer je pri 18 letih tudi začel glasbeno kariero kot Abbadov asistent. S slavnim maestrom je vseskozi ostal tesen prijatelj.