Slovenija 26.7.2016 8:00

Likovne podobe Metke Krašovec iz pesniške zbirke Cirila Zlobca tudi na razstavi

Ljubljana, 26. julija - V Steklenem atriju Mestne hiše bodo danes odprli razstavo akademske slikarke Metke Krašovec. Razstava z naslovom Ljubezen je plod njenega sodelovanja s pesnikom Cirilom Zlobcem. Likovne podobe, ki so lani izšle v pesniški zbirki Ljubezen - čudež duše in telesa ob Zlobčevem 90. rojstnem dnevu, bodo na ogled do 3. septembra.

Ljubljana. Akademska slikarka Metka Krašovec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademska slikarka Metka Krašovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je o razstavi zapisal likovni urednik Pavle Učakar, je ideja za razstavo umetničinih akvarelov nastala ob izdaji Zlobčeve pesniške zbirke Ljubezen - čudež duše in telesa. Njegova knjiga je preplet pesmi in podob, ki skupaj govorijo o čudežu ljubezni.

Metka Krašovec pa premore v svojih predalih obilico malih akvarelov, ki nastajajo že leta in so v resnici intimne meditacije na to temo. Risbe Učakar opisuje kot male utrinke, pomisleke ali samo vprašanja, ki jih umetnica zapisuje na papir in so hitri, včasih že kar podzavestni. "A vsaka podoba ima svojo jasno likovno sporočilo. Figure so upodobljene z enostavnimi potezami, vendar jih zapleta telesna govorica, kar je glavni fokus omenjenih slik. Serijo pa si lahko razlagamo tudi kot izsek iz dnevnika čustev, nekakšen ples duha," je še zapisal.

Kot je junija na predstavitvi svoje pesniške zbirke o umetničinih risbah dejal Zlobec, je Krašovčeva prispevala v knjigo več kot le ilustracijo. Ob tem je dodal, da kdor nima aktivnega odnosa do branja poezije, si lahko knjigo ogleduje kot likovno delo in bo dobil občutek njegovih pesmi.

Akvareli, objavljeni v knjigi in zdaj tudi razstavljeni, so po besedah umetnice, ki je sicer poznana predvsem po slikah večjih formatov, nastajali od leta 2002 do leta 2007. Kot je povedala, poleg že omenjenih velikih slik, ki običajno zahtevajo tri ali štiri mesece dela, ves čas ustvarja tudi risbe in akvarele, ki nastajajo brez predhodne ideje.

Slikarka in grafičarka je leta 1964 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1966 je zaključila specialko za slikarstvo pri Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri Riku Debenjaku. Izpopolnjevala se je v ZDA in Veliki Britaniji, leta 1977 pa je postala profesorica slikarstva na ljubljanski likovni akademiji.

Veliko razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je številne nagrade, ukvarja pa se tudi s knjižno opremo in scenografijo.