Slovenija 26.7.2016 6:00

Na Ljubljana festivalu Mediteranski mladinski orkester z Markom Letonjo

Ljubljana, 26. julija - V Slovenski filharmoniji se bo ob 20. uri predstavil Mediteranski mladinski orkester, ki združuje nadarjene glasbenike mlajše generacije, vsako leto izbrane na avdicijah po sredozemskih državah. Orkester se letos usposablja pod vodstvom slovenskega maestra Marka Letonje, s katerim se je podal tudi na turnejo. Koncert je del Ljubljana festivala.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Maribor. Umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic in dirigent Marko Letonja. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic in dirigent Marko Letonja.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Avdicije, na katerih izbirajo glasbenike, po državah Sredozemlja pripravljajo v sodelovanju z mladinskimi orkestri in glasbeno-izobraževalnimi ustanovami.

Orkester je del Akademije Festivala d'Aix v Franciji, na kateri se izbrani glasbeniki udeležijo izpopolnjevanja na visoki ravni pod mentorstvom uglednih rezidenčnih umetnikov omenjenega festivala. V tednih skupnega orkestrskega druženja orkester spodbuja multikulturnost in omogoča koristno izkušnjo in podporo na poti profesionalnega življenja, piše v festivalski knjižici.

V letošnjem letu simfonično usposabljanje vodi dirigent Letonja. V Ljubljani bodo interpretirali Burlesko Vita Žuraja, Pesmi in plese smrti Modesta Musorgskega, deveto simfonijo Dmitrija Šostakoviča in Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla Dmitrija Šostakoviča.

Orkester je bil ustanovljen leta 1984 po vzoru nacionalnih in mednarodnih mladinskih orkestrov po Evropi. Od njegovega nastanka je v njem sodelovalo več kot 2600 glasbenikov, glasbeno sodelovanje in izmenjava pa sta se razvili v več kot 20 državah Sredozemlja.