Svet 26.7.2016 12:43

Otvoritvena premiera Wagnerjevega festivala navdušila občinstvo, manj kritike

Bayreuth, 26. julija - Operni festival v nemškem Bayreuthu, posvečen delom Richarda Wagnerja, je z novo produkcijo zadnjega skladateljevega dela Parsifal navdušila občinstvo, manj navdušeni so bili nad postavitvijo režiserja Uweja Erica Laufenberga operni kritiki. Organizatorji so zaradi nedavnih napadov na Bavarskem odpovedali nekatere dogodke ob premieri.

Nemčija, Bayreuth. Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Festival Richarda Wagnerja, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Izvajalce šesturne predstave je občinstvo na ponedeljkovi premieri nagradilo z bučnim aplavzom, najbolj tenorista Klausa Floriana Vogta, ki je pel naslovno vlogo, basbaritonista Georga Zeppenfelda, ki je prepričal kot Gurnemanz, in rusko sopranistko Eleno Pankratovo, ki je v Bayreuthu debutirala kot Kundry.

Ovacije za prepričljivo branje glasbene partiture si je prislužil tudi Hartmut Haenchen, ki je za dirigentskim pultom štiri tedne pred otvoritveno predstavo zamenjal latvijskega maestra Andrisa Nelsonsa. Ta je sodelovanje nepričakovano odpovedal.

Operni kritiki pa novi postavitvi Parsifala, ki sodi med najbolj enigmatična Wagnerjevega dela, niso bili naklonjeni. Laufenbergovo prestavitev srednjeveškega mita o vitezih svetega grala v 21. stoletje s postavitvijo dogajanja v zbombardirano cerkev na Bližnjem vzhodu, v kateri krščanski menihi skrbijo za begunce vseh veroizpovedi, je kritičarka časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung opredelila za "poceni in klišejsko". Kritik Bavarskega radia pa je presodil, da je upodobitev cvetličnih deklet, ki poskušajo zapeljati Parsifala, v obliki vzhodnjaškega harema okrepila kolonialne stereotipe 19. stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji festivala so v znak spoštovanja do umrlih in ranjenih v napadih, ki so v zadnjem tednu pretresli mesta Ansbach, München in Würzburg v zvezni deželi Bavarska, odpovedali banket, ki je po tradiciji sledil otvoritvenemu večeru. Prav tako niso razvili rdeče preproge, v Festivalni hiši pa so projicirali naslednje sporočilo: "Bayreutski festival današnjo predstavo posveča vsem žrtvam nasilnih dejanj, ki so se zgodila v zadnjih dneh, in njihovim ljubljenim."

Na bayreutskem Zelenem griču, kjer poteka festival, so že junija, ko so se začele vaje, poostrili varnostne ukrepe. Mestne oblasti so se za to potezo odločile tudi zaradi namigovanj, da naj bi letošnja produkcija Parsifala lahko bila razumljena kot kritika islama, kar je režiser sicer ostro zanikal. Drugače od preteklih festivalskih izdaj so med drugim prepovedali torbice v avditoriju in garderobah ter dostop z avtomobili do prizorišča.