Slovenija 27.7.2016 7:00

Pokrajinski muzej Koper se predstavlja kot virtualni muzej

Koper, 27. julija - Od danes si bo mogoče Pokrajinski muzej v Kopru ogledati tudi preko interneta. Muzej se po novem ponaša s tehnologijo sferične fotografije in virtualnim muzejem, prek katerih bodo lahko obiskovalci vstopili v navidezno resničnost in si ogledali palačo Belgramoni Tacco ter tam razstavljene zbirke.

Koper. Pokrajinski muzej Koper. Foto: Kaja Kraljevič/STA Arhiv STA

Koper.
Pokrajinski muzej Koper.
Foto: Kaja Kraljevič/STA
Arhiv STA

Pokrajinski muzej Koper je tako na slovenski kot tudi na svetovni ravni med prvimi muzeji, ki ponujajo možnost virtualnega ogleda s sferično fotografijo v tridimenzionalni tehnologiji, je za STA povedal direktor muzeja Luka Juri. Virtualni muzej spreminja meje dostopnosti kulturne dediščine ter pomeni okno v notranjost palače Belgramoni Tacco, kjer je sedež muzeja, in drugih muzejskih zbirk.

Popolno izkušnjo 3D navidezne resničnosti so v muzeju omogočili s tehnologijo Google Cardboard in z drugimi 3D očali. Kot je še povedal Juri, bodo na današnji novinarski konferenci, ki se bo v večnamenskem prostoru Pokrajinskega muzeja Koper začela ob 10. uri, prikazali delovanje virtualnega muzeja. Pokazali bodo tudi, na kakšen način je bil muzej narejen in katere tehnologije so uporabili pri izdelavi. Omogočen bo tudi preizkus posebnih 3D očal, s katerimi se bodo obiskovalci lahko sprehodili po muzeju in si ogledali sferične fotografije.

"Sferične fotografije smo izdelali iz več posamičnih fotografij s posebnim objektivom. Ta ustvari zelo širokokotno fotografijo. Več teh fotografij smo nato združili in pritrdili na tridimenzionalno sfero," je povedal Juri. "Uporabnik se znajde v sredini te sfere in ko se obrača, ima občutek, da se premika po prostoru. Če je sfera tridimenzionalna, potem tudi vse predmete na sliki vidi v 3D," je pojasnil.

V palači bo mogoče pri posamičnih predmetih iz zbirk dobiti informacije o ogledanem predmetu, na voljo pa bo tudi avdio vodič. Obiskovalci si bodo lahko preko interneta virtualno ogledali celotno palačo Belgramoni Tacco in vse v njej razstavljene zbirke. Med njimi so muzejska orožarna, umetnostnozgodovinske zbirke, renesančna zbirka, zbirka Poznogotska umetnost in glagolska kultura na podeželju, glasbena zbirka Musica Aeterna Est in prazgodovinska arheološka stalna razstava Skozi spiralo časa.