Svet 27.7.2016 5:30

November na Dunaju v znamenju fotografije

Dunaj, 27. julija - Dunaj bo med 25. oktobrom in 30. novembrom gostil fotografski festival Eyes On - Mesec fotografije Dunaj, v sklopu katerega se bo zvrstilo več kot 150 razstav, pripravljajo pa tudi pester spremljevalni program. Festival bo razdeljen na pet tematskih sklopov, eden bo obravnaval aktualno politično in begunsko problematiko v Evropi.

Begunski problematiki bo posvečena tudi letošnja skupna razstava Evropskega meseca fotografije z naslovom Looking for the Clouds, ki bo v dunajski galeriji MUSA predstavila problematiko vojnih beguncev in različnih oblik nadzora.

Drugi tematski sklop z naslovom Processing Photography bo prikazal razvoj fotografije tako s tehničnega kot z vsebinskega vidika. V kategoriji The Beast Called Beauty bodo prikazali sodobne estetske postopke v fotografiji, sklop Beyond the Time pa se bo osredotočil na dokumentarne reportaže in fotografsko vlogo v dunajski umetnostni zgodovini. Flash! Boom! Bang! bo predstavil fotografijo kot medij za spoznavanje sveta.

Festival bo zavzel različna prizorišča avstrijske prestolnice, od galerije Albertina, razstavišča Kunst Haus Wien do Muzeja Dunaj, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj.

Bienalni festival sodi med največje fotografske festivale v Evropi. Ni le platforma za avstrijske in mednarodne strokovnjake s področja fotografije, pač pa želi širši javnosti ponuditi boljši vpogled na področje fotografije. Obiskovalcem bodo omogočili, da se v okviru programov Eyes On Talks in Eyes On Walks udeležijo pogovorov z umetniki, fotografi, galeristi in drugimi osebnostmi iz sveta fotografije.

Dunajski festival kot ustanovitveni član Evropskega meseca fotografije sodeluje tudi s festivali iz Ljubljane, Aten, Berlina, Bratislave, Budimpešte, Luksemburga in Pariza.