Svet 28.7.2016 6:00

Riccardo Muti dopolnil 75 let med poučevanjem Verdija v Ravenni

Ravenna, 28. julija - Italijanski maestro Riccardo Muti je 75. rojstni dan, ki ga praznuje danes, dočakal v delovnem vzdušju. Svoje dirigentsko znanje o italijanskih opernih partiturah, zlasti Giuseppeja Verdija, ki se ga je naučil od svojih velikih predhodnikov, predaja mladim glasbenikom, udeležencem poletne akademije v Ravenni.

Poznavalec Verdija oziroma kralj Verdija, kot ga je oklical The New York Times, namreč v teh dneh poučuje na lastni operni akademiji v Teatru Alighieri v Ravenni.

Prvo akademijo, posvečeno italijanski operi, je pripravil lani, ko se je s slušatelji posvečal Falstaffu. Za letošnjo poletno šolo je izbral Traviato. Udeleženi dirigenti in pevci jo študirajo skupaj z mladinskim orkestrom Luigi Cherubini, zaključni koncert bo 5. avgusta, piše na njegovi spletni strani.

Kot dirigent je Muti znan po svojem perfekcionizmu, mediteranskem temperamentu, samozavesti in strasti. Radi ga označujejo s sintagmo "vulkan za pultom". Dirigiral je v največjih opernih središčih in najpomembnejšim svetovnim orkestrom, kot so Berlinski in Dunajski filharmoniki. Zadnje je med drugim štirikrat vodil na priljubljenem novoletnem koncertu.

Trenutno je šef dirigent Čikaškega simfoničnega orkestra in mladinskega orkestra Cherubini. Pred tem je bil šef dirigent festivala Maggio Musicale v Firencah, v 70. letih za kratek čas šef dirigent Londonske filharmonije, pri kateri je nasledil Otta Klempererja, v letih 1980 do 1992 pa še glasbeni direktor filadelfijskega orkestra.

Leta 1986 je nasledil svojega rivala Claudia Abbada na mestu glasbenega direktorja milanske Scale. Pod njegovim vodstvom je gledališče uprizorilo pomembne operne projekte, med drugim Mozartovo Da Ponte trilogijo in Wagnerjev Nibelunški prstan. S te funkcije je odstopil leta 2005, po tem, ko so se zaposleni izrekli proti njemu in novemu ravnatelju Mauriziu Meliju.

V Neaplju rojeni Muti je študiral klavir na konservatoriju San Pietro a Majella in filozofijo na neapeljski univerzi. Nato je odšel v Milano, kjer je na konservatoriju Giuseppe Verdi diplomiral iz kompozicije in dirigiranja. Leta 1967 je zmagal na dirigentskem tekmovanju Guido Cantelli, ki je bilo odskočna deska za njegovo strmo kariero.

Ljubljansko občinstvo ga je videlo leta 2003, ko je odprl Ljubljanski poletni festival, leto kasneje, ko je dirigiral Slovenskim filharmonikom na koncertu v spomin na Carlosa Kleiberja, in leta 2014, ko je z izvedbo Verdijevega Rekviema obeležil stoletnico začetka prve svetovne vojne.