Svet 28.7.2016 10:09

Na Brionih Ulysses in Radko Polič z variacijami na Shakespearea

Zagreb, 28. julija - Gledališče Ulysses bo z današnjo premiero predstave Shakespeare poletne noči - variacije v režiji Lenke Udovički na Brionih obeležilo 400. obletnico smrti enega največjih dramatikov in pesnikov vseh časov Williama Shakespearea. Glavno vlogo, Čuvaja Shakspearovega spomina, ima slovenski igralec Radko Polič.

Predstava Shakespeare poletne noči - variacije je projekt gledališča Ulysses in zagrebške glasbene akademije.

Gre za hommage Shakespearu, v predstavi pa se bodo z besedami, gibi in glasbo sprehajali od časov velikega dramatika do današnjih dni s poudarkom na izbranih motivih iz njegovih kraljevskih kronik, tragedij in mitskih ljubezenskih scen. Ob tem se bodo naslanjali tudi na poetično moč Shakespearovih sonetov, je režiserka povedala na ponedeljkovi novinarski konferenci na Brionih.

Shakespeara bo igrala priljubljena igralka Zagrebškega gledališča mladih Katarina Bistrović Darvaš. V predstavi bo nastopila tudi vrsta študentov z zagrebške glasbene akademije in reškega študija igre.

Letošnja 16. sezona gledališča Ulysses, ki bo potekala do 28. avgusta, je posvečena Shakespearu. Gledališče Ulysses bo 11., 12. in 13. avgusta gostilo londonsko gledališče Almeida Theater s predstavo Richard III.. V predstavi igrata znana filmska in gledališka igralca Vanessa Redgrave in Ralph Fiennes.

Prva predstava gledališča Ulysses je bil Shakespearov Kralj Lear, ki je še vedno na repertoarju. Naslovno vlogo ima eden od utemeljiteljev brionskega poletnega gledališča, hrvaški igralec z mednarodno kariero Rade Šerbedžija.