Slovenija 28.7.2016 12:13

V ljubljanskih galerijah poleti več tujih kot domačih obiskovalcev

Ljubljana, 28. julija - V ljubljanskih galerijah opažajo, da se v poletnih mesecih občutno poveča število tujih obiskovalcev, ki si ogledujejo tako bisere starejše slovenske umetnosti v Narodni galeriji kot sodobno umetnost v Moderni galeriji. Veliko zanimanja žanjeta tudi Salgadova fotografska razstava v Mestnem muzeju in Galeriji Jakopič ter Plečnikova hiša.

Ljubljana. Razstava Geneza fotografa Sebastiaa Salgada. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava Geneza fotografa Sebastiaa Salgada.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Obiskovalci v Narodni galeriji. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Obiskovalci v Narodni galeriji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Narodno galerijo je od februarja, ko so odprli prenovljene prostore, obiskalo več kot 4000 tujih obiskovalcev. Povečan obisk v galeriji pripisujejo člankom v tujih medijih in turističnih vodičih, kot je Lonely Planet, kjer galerijo omenjajo kot lokacijo, ki se je med obiskom Ljubljane ne sme izpustiti. Na turističnem portalu Tripadvisor pišejo, "da si pri nas ni mogoče ogledati del najbolj razvpitih slikarjev, da pa izbor nacionalnih del prijetno preseneti".

V preteklih dneh so opazili tudi nekaj obiskovalcev, med njimi precej mladih Slovencev, ki lovijo žepne pošasti v mobilni igri Pokemon Go. V Narodni galeriji se zavedajo, da so njihovi obiskovalci zelo različni, zato imajo pripravljenih več programov. Že več poletij pripravljajo klasična javna vodstva v angleškem jeziku - letos so ta na voljo petkrat na teden, so za STA povedali v Narodni galeriji.

Posamezni obiskovalci si lahko naložijo brezplačno aplikacijo Nexto s prostoročnim avdio vodenjem in z interaktivnim zemljevidom. Najpomembnejše umetnine v stalni zbiri so opremljene tudi z QR oznakami, letos pa so uvedli še avdio vodiče v slovenskem in angleškem jeziku. Povečali so tudi izbor zloženk v tujih jezikih - francoščini, italijanščini, ruščini, španščini in nemščini.

Tudi v Moderni galeriji v poletnih dneh zaradi dopustov opažajo manj slovenskih obiskovalcev, medtem ko je junija in julija Moderno galerijo in Muzej sodobne umetnosti Metelkova obiskalo 2000 tujih turistov.

Ker se je v preteklih letih pokazalo, da med turisti ni toliko zanimanja za javna vodstva, jim raje nudijo več pisnih informacij o razstavah.

V Mestnem muzeju Ljubljana pa zaznavajo povišan obisk tujih obiskovalcev šele ta mesec. Tako si je razstavo brazilskega fotografa Sebastiaa Salgada Geneza, ki beleži že skoraj 8200 obiskovalcev, junija, tudi zaradi Poletne muzejske noči, ogledalo več kot 5000 domačih obiskovalcev in 825 tujih.

Julija se je statistika obrnila v prid tujim obiskovalcem, saj so beležili približno 1200 tujih in 900 slovenskih ljubiteljev fotografije.

Podobno razmerje se kaže tudi v Plečnikovi hiši, ki jo je junija obiskalo več domačih obiskovalcev, prav tako tudi zaradi Poletne noči. Julija pa beležijo več tujcev. Hišo znamenitega arhitekta si je junija ogledalo skupaj 800 ljudi, julija pa nekaj več kot 460.

V Mestnem muzeju Ljubljana ob razstavah konec tedna pripravljajo javna vodstva v slovenskem ter angleškem jeziku.