Slovenija 29.7.2016 9:15

V Novem mestu kmalu spet Fotopub

Novo mesto, 29. julija - V Novem mestu se v ponedeljek začenja šestdnevni festival sodobne fotografije Fotopub. Festival ki je zrasel na tradiciji nekdanjega festivala dokumentarne fotografije, prinaša devet skupinskih razstav mladih avtorjev, predstavitve in drugi spremljevalni program.

Novo mesto. Dolenjska prestolnica Novo mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Dolenjska prestolnica Novo mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letošnji Fotopub, ki bo do vključno sobote potekal na različnih novomeških prizoriščih, podobno kot pretekla leta temelji na vsakodnevnih odprtjih skupinskih razstav, večernih projekcijah in spremljevalnem glasbenem sporedu, so sporočili organizatorji.

V drugi polovici festivala bodo pripravili tudi tako imenovane portofolijske predstavitve sodelujočih fotografov, knjižni sejem in simpozij.

Pri pripravi letošnjih razstav, ki jih bodo iz galerij preselili v druge javne prostore, je sodelovalo šest mednarodnih kustosov. Na tretjem Fotopubu se bo predstavilo več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz 19 držav - iz Velike Britanije, Francije, Nizozemske, Italije, Španije, Kitajske, Latvije, Grčije, Rusije, Švice, Kolumbije, Kanade, Madžarske, Ukrajine, Armenije, Libanona, Belgije, Nemčije in Hrvaške.

Ob osrednjih razstavah Fotopub gosti še razstave festivalskih partnerskih organizacij, nizozemske Docking Station, italijanske galerije Metronom in hrvaškega mednarodnega fotografskega festivala Organ Vida.

Vse festivalske dni bodo obiskovalcem iz Ljubljane omogočili brezplačen avtobusni prevoz v Novo mesto. Vstop na vse Fotopubove prireditve bo brezplačen.

Novomeški Fotopub po besedah prirediteljev podpirajo mnoge tuje organizacije in nekateri tuji državni skladi za kulturo, na primer, švicarski in nizozemski, medtem ko jih slovensko ministrstvo za kulturo na svojem projektnem razpisu letos ni podprlo. Zaradi nespoštovanja predpisov in napačno ugotovljenega stanja bodo na Fotopubu zoper odločbo ministrstva za kulturo sprožili upravni spor.