Slovenija 1.8.2016 5:00

V Novem mestu začetek mednarodnega festivala sodobne fotografije Fotopub

Novo mesto, 1. avgusta - Z razstavo v Knjižnici Mirana Jarca se bo v Novem mestu zvečer začel šestdnevni festival sodobne fotografije Fotopub. Festival, ki je na zrasel na tradiciji nekdanjega novomeškega festivala dokumentarne fotografije, prinaša devet skupinskih razstav mladih avtorjev iz vsega sveta in spremljevalni program.

Kranj. Fotograf, fotografiranje. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Fotograf, fotografiranje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tretji Fotopub bo do sobote potekal na različnih novomeških prizoriščih. Podobno kot pretekla leta temelji na vsakodnevnih odprtjih skupinskih razstav, večernih projekcijah in spremljevalnem glasbenem spored, so sporočili organizatorji.

V drugi polovici festivala bodo pripravili tudi tako imenovane portofolijske predstavitve sodelujočih fotografov, knjižni sejem in simpozij.

Pri pripravi letošnjih razstav, ki jih bodo iz galerij preselili v druge javne prostore, je sodelovalo šest mednarodnih kustosov. Predstavilo se bo več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz 19 držav.

Ob osrednjih razstavah Fotopub gosti še razstave festivalskih partnerskih organizacij, nizozemske Docking Station, italijanske galerije Metronom in hrvaškega mednarodnega fotografskega festivala Organ Vida.

Vstop na vse Fotopubove prireditve bo brezplačen. Vse festivalske dni bodo obiskovalcem iz Ljubljane omogočili brezplačen avtobusni prevoz v Novo mesto.