Slovenija 28.7.2016 14:50

Trnfest tudi letos programsko okrnjen

Ljubljana, 28. julija - V organizaciji KUD France Prešeren bo med 3. in 24. avgustom potekal 25. tradicionalni poletni festival Trnfest, ki bo nekoliko popestril poletno dogajanje slovenske prestolnice. Konec avgusta bo Trnfest tudi letos dopolnil sestrski festival Emonska promenada, ki je namenjen družinam, so sporočili organizatorji.

Ljubljana. Odprtje tradicionalne prireditve Trnfest v organizaciji KUD France Prešeren. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Odprtje tradicionalne prireditve Trnfest v organizaciji KUD France Prešeren.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Trnfest bo v 25. izdaji ponudil program za obiskovalce vseh starosti. Poleg koncertov bodo organizatorji pripravili tradicionalne stand-up večere in Impro maraton, razstave, gledališke predstave, filmske projekcije, v sklopu festivala pa bodo organizirane ustvarjalne delavnice za odrasle in otroke.

Festival bo prihodnjo sredo uvedlo odprtje fotografske razstave Urške Boljkovac Made in Yugoslavia v prostorih KUD France Prešeren, na dvorišču pa bo nato odmevala glasba raperja Nipkeja in njegove zasedbe The Nipples. Koncertni program bodo med drugim popestrili nastopi Leona Matka, Janija Kovačiča, Lynch, Haiku Garden ter etno tria Nike Solce Faronika. Organizatorji so sicer zaenkrat naznanili le del programa, ki bo kot napovedujejo, v kratkem objavljen v celoti.

KUD France Prešeren od leta 2013 ni več podprt z mestnimi ali državnimi subvencijami. "Bolj uveljavljeni programi oziroma sodelavci so se 'razbežali' v druge projekte in na druge lokacije, manj uveljavljenih in novih pa KUD France Prešeren ne zmore (več) podpirati. To pomeni, da - razen Trnfesta in Emonske promenade - v Kudu ne delamo nič več 'svojega'," so zapisali v KUD France Prešeren.

Opominjajo, da sicer občasno le kdo najame prostor, zato da delujoči v društvu lahko poravnajo vsaj račun za elektriko, a se kljub temu minus KUD France Prešeren, ki so ga pridelali v minulih letih in je lani znašal okoli 600.000 evrov, še naprej veča.

Pri organizaciji Trnfesta društvu na Karunovi od leta 2013, ko je zaradi kriznih razmer festival potekal pod geslom Zadnji Trnfest?, pomagajo soorganizatorji iz Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon ter ustvarjalci, ki so se tudi za nastop na letošnji izdaji odpovedali honorarju.