Na hitro prelistano 30.7.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. julija - Pri založbi Modrijan so izdali roman francoske avtorice Julie Bonnie Soba 2, pri založbi Učila pa knjigo prav tako francoskega avtorja Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari ter detektivko Jamesa Pattersona in soavtorice Maxine Paetro 15. afera. Mladinska knjiga je izdala knjigo Dese Muck Čudežna bolha Megi in hrček Marjan.

Ljubljana. Roman avtorice Julie Bonnie z naslovom Soba 2. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorice Julie Bonnie z naslovom Soba 2.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga mladinske pisateljice Dese Muck z naslovom Čudežna bolha Megi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga mladinske pisateljice Dese Muck z naslovom Čudežna bolha Megi.
Foto: STA

Ljubljana. Roman pisatelja Romaina Puertolasa z naslovom Fantastično popotovanje Fakirja, ki je obtičal v ikeini omari. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Romaina Puertolasa z naslovom Fantastično popotovanje Fakirja, ki je obtičal v ikeini omari.
Foto: STA

Ljubljana. Kriminalka pisatelja Jamesa Pattersona z naslovom 15. afera. Foto: STA

Ljubljana.
Kriminalka pisatelja Jamesa Pattersona z naslovom 15. afera.
Foto: STA

SOBA 2 - ROMAN, KI PREPLETA SEDANJOST IN PRETEKLOST NEKDANJE BOEMKE

Roman Soba 2 v prevodu Marjete Novak Kajzer je postavljen v mučno vsakdanjost Beatrice, sestre na porodniškem oddelku, ki mora preživljati svoja otroka in je zato prisiljena opustiti bohemsko življenje plesalke na umetniških turnejah. Pokuša postati konformistična, se prilagoditi večini, a ji to ne uspeva, saj ostaja v preteklosti, obenem pa jo raznovrstne, tudi tragične usode žensk na porodniškem oddelku globoko prizadenejo. Marsikatera soba je en sam krik osamljenosti, neizrekljiva bolečina ob otrokovi smrti. Julie Bonnie o tem pretresljivo spregovori v najnežnejših, poetičnih tonih, ki jih mestoma poudarijo ostri, skoraj kruti zvoki avtoričine literarne pisave. Glavna vez med pripovedjo o nemalokrat krutem dogajanju na porodniškem oddelku in hrepenenjsko Beatricino platjo je žensko telo.

Julie Bonnie (1972) je glasbenica, ki je izdala nekaj soavtorskih plošč, s pevcem Robertom Backmanom je posnela ploščo Tu es a moi, leta 2001 pa je izšel njen prvi samostojni album Marie-Plane. Soba 2 iz leta 2013 je njen literarni prvenec, za katerega je prejela Fnacovo nagrado. Napisala je še dva romana za mladino in leta 2015 pisemski roman Ljubezen moja.

FANTASTIČNO POPOTOVANJE FAKIRJA, KI JE OBTIČAL V IKEINI OMARI - OPIS NENAVADNEGA POTOVANJA INDIJSKEGA SLEPARJA

Protagonist romana je Fakir, ki nekega dne odide iz svoje majhne indijske vasi in pristane v Parizu. Poklicni slepar se odpravi na romanje v Ikeo, da bi si priskrbel predmet, po katerem hrepeni - popolnoma novo posteljo z žeblji. Čeprav v žepu nima niti enega pravega evra, je prepričan, da mu bo podvig uspel - posteljo bo kupil s ponarejenim bankovcem za 100 evrov, potiskanim samo na eni strani, in običajno zalogo trikov. Toda na begu pred maščevanjem opeharjenega taksista se fakir po naključju odpravi na turnejo po Evropi, ki se začne v garderobni omari kultnega švedskega proizvajalca pohištva. Na potovanju, polnem najbolj nepredvidljivih zapletov, fakir najde neobičajne prijatelje, vmes se tudi zaljubi, in to prav v času, ko se srečuje s vprašanji ilegalnih migracij in želje po boljšem življenju- Za prevod je poskrbela Maja Lihtenvalner.

Romain Puertolas (1975) se rodil v Montpellieru, pozneje pa živel tudi v Španiji in Veliki Britaniji, kjer je delal kot DJ, pevec, tekstopisec, prevajalec in stevard. Nazadnje je opravljal naloge policijskega inšpektorja na francoski mejni službi. Pričujoča knjiga je bila v Franciji prodana v več kot 400.000 izvodih, prevedli so jo v več kot 40 jezikov.

15. AFERA - KNJIGA IZ PATTERSONOVE ZBIRKE KLUB PREISKOVALK UMOROV

Pričujoča kriminalka je 15. triler iz Pattersonove uspešne zbirke Klub preiskovalk umorov. Tokrat detektivka Lindsay Boxer preiskuje izmuzljivega, morda zelo nevarnega osumljenca - svojega moža Joeja. Ne zna si predstavljati, da bi bila lahko brutalni umor v luksuznem hotelu in izginotje svetlolase lepotice povezana z njenim življenjem in zakonom. Lindsay mora preiskovati zločinsko zaroto, ki ima niti razpredene po vsem svetu, in spet naleti na sledi pred domačim pragom. Sredi teh čustvenih pretresov in boja proti vplivnim sovražnikom se Lindsay obrne na Klub preiskovalk umorov, da bi ji pomagal najti pretkano in usodno svetlolasko, preden bi za vedno izgubila moža. Kriminalko je prevedla Petra Piber.

Ameriški pisatelj James Patterson (1947) velja za enega najbolje prodajanjih živečih avtorjev. Posveča se predvsem pisanju kriminalk in fantastičnih zgodb. Najbolj znani so romani, v katerih nastopa junak Alex Cross. Piše tudi v soavtorstvu, med drugim tudi z Maxine Paetro in Michaelom Ledwidgeom.

ČUDEŽNA BOLHA MEGI IN HRČKE MARJAN - NOVA KNJIGA Z GLAVNO JUNAKINJO BOLHO MEGI

V tokratni zgodbi si Lena in Pavel strašno želita hrčka. Željo jima izpolni Božiček. Takoj ko pride v hišo, pa se začnejo prepiri in hrček Marjan od strahu pobegne v svet. Žival prinese v hišo veselje pa tudi skrb in odgovornost.

Tu priskoči na pomoč čudežna bolha Megi, ki o živalih zelo veliko ve in jim zna poiskati prave lastnike. Čisto na koncu dobi besedo še veterinarka, ki o vsaki živali pove marsikaj zanimivega in koristnega. Čudežna bolha Megi je druga zbirka Dese Muck za otroke. Namenjena je otrokom od petega leta dalje in njihovim staršem. Knjigo je ilustrirala Maša Kozjek.

Desa Muck (1955) je priljubljena mladinska pisateljica, publicistka in igralka. Njen književni opus obsega predvsem dela za otroke in mladino, piše pa tudi za odrasle. Najznačilnejša so njena humorno obarvana prozna dela iz sodobnega sveta mladostnikov, kot so Pod milim nebom, Hči Lune, Lažniva Suzi, Kremplin. Je prejemnica več nagrad, med njimi večernice in Levstikove nagrade.