Svet 1.8.2016 5:30

MoMA se bo letos poklonila igralcu Tomu Hanksu

New York, 1. avgusta - Muzej moderne umetnosti MoMA se bo na dobrodelni filmski prireditvi 15. novembra poklonil ameriškemu igralcu in režiserju Tomu Hanksu. Hanks, ki ga bomo letos gledali v filmih Sully in Inferno, se bo tako pridružil igralskim kolegom, kot so Cate Blanchett, Quentin Tarantino in Baz Luhrmann, ki jih je MoMA počastila v minulih letih.

Rusija, Moskva. Ameriški filmski igralec in režiser Tom Hanks. Foto: Itar-Tass/STA

Rusija, Moskva.
Ameriški filmski igralec in režiser Tom Hanks.
Foto: Itar-Tass/STA

"Hanks je prava kinematografska velesila", je povedala filmska kustosinja MoMA Rajendra Roy. "Njegove igralske stvaritve so mu prinesle filmsko slavo, uživa pa tudi globoko spoštovanje kolegov. Če temu prištejemo še njegovo delo za kamero - pisanje, režiranje in še posebej produkcijo, je že več kot 35 let pomembna osebnost ameriške kinematografije," je še dejala.

Dvakratnemu dobitniku oskarja se bodo poklonili od 8. do 14. septembra poklonili s filmskimi projekcijami v gledališčih Roy in Niuta Titus. Med drugim bodo prikazali filme Ženska liga, Filadelfija, Svet igrač in Svet igrač 2 ter Morilci stare gospe.

Letos v kinematografe prihajata dva težko pričakovana filma, v katerih nastopa - Sully prinaša zgodbo o pilotu, zaslužnem za čudežni pristanek letala na reki Hudson, Inferno pa je najnovejša filmska različica dela iz knjižne serije Dana Browna Da Vincijeva šifra.